Egy nap alatt eltüntethető az illegális szemét

2010.09.18. 08:09
Magyarország is követheti Észtország példáját, és néhány hónapos előkészítő munka után egyetlen nap alatt megszabadulhatunk az illegális szeméttelepektől - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

A balti államban a "Csináljuk meg!" kampány csúcspontjaként 2008. május 3-án 40-50 ezer ember összesen öt óra alatt körülbelül tízezer tonna szemetet gyűjtött össze. A példát már több ország – többek között Portugália és Szlovénia – is követte, Romániában pedig szeptember 25-én számolják fel az illegális hulladéklerakókat.

A lap szerint a program a Vidékfejlesztési Minisztérium érdeklődését is felkeltette, a környezetvédelmet felügyelő tárca már a program beindításán gondolkodik.

A Magyar Nemzet az észt program magyarországi megvalósíthatóságával kapcsolatban megkereste a parlamenti pártokat, és több zöldszervezet véleményét is kikérte. Mint írták, abban mindenki egyetért, hogy az észt példa követendő, a megvalósítást azonban mindenki másképpen képzeli el.

Miközben a pártok többsége a kormányra bízná a program koordinálását, az LMP szerint a kezdeményezés akkor lehet életképes, ha az irányítás a civil szervezetek kezében van, de ehhez meg kell kapniuk minden támogatást.

A Hulladék Munkaszövetség nem biztos, hogy beállna egy állami kezdeményezés mögé, a Levegő Munkacsoport azonban éppen a környezetvédelmet felügyelő tárcától várja a kezdő lépés megtételét. Mindenki egybehangzóan állítja ugyanakkor, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolását drákói szigornak és megfelelő felvilágosításnak kell követnie, különben az egész csak kidobott pénz - olvasható a lapban.