Aranyrudat lehet fogdosni a Nemzeti Bankban

2010.09.18. 10:27 Módosítva: 2010.09.18. 10:32
A Kárpát-medence 270 településének több mint 700 épülete nyitja meg kapuit a hétvégén a kulturális örökség napjain, amelynek kínálata idén elsősorban a XIX. század örökségére koncentrál, de számos más jellegű helyszín is várja a látogatókat szombaton és vasárnap. Budapesti programok.

Budapesten olyan, máskor nem látogatható épületek nyitják meg kapuikat, mint például a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palota, ahol az egyik csoport vezetését maga a köztársasági elnök vállalta el.

A Magyar Szabadalmi Hivatal meglepetéstúrával készül, először csatlakozik a Fővárosi Vízművek Kőbányai medencéje és a BKV Baross kocsiszínje, de látogatható lesz a Budapesti Kutatóreaktor is.

Be lehet menni a Magyar Távirati Iroda székházába is, ahol a látogatók betekinthetnek a hírügynökségi munka kulisszatitkaiba, de a panorámában is gyönyörködhetnek a Naphegy téri épület tetőteraszáról. A látogatókat fotóműterem-sarok és régi fényképezőgépeket felvonultató kiállítás várja. Látható lesz egy tárlat Várkonyi László, a harmincas-ötvenes évek legkeresettebb hazai portréfotográfusának alkotásaiból is. Aki haza is akarja vinni az MTI által őrzött régi felvételeket, az kedvezményesen vásárolhatja meg a fotóarchívum anyagából válogató számtalan albumot

A Néprajzi Múzeum ingyenesen látogatható a kulturális örökség napjain. A magyarországi neoreneszánsz építészet jelentős példájának számító épületet vezetés keretében járhatják be az érdeklődők.

Igazi őszi forgatag részesei lehetnek azok, akik a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatnak, ahol a kulturális örökség napjai mellett a Szakrális Művészetek Hetének és az első Tudományfesztiválnak a programjaival várják már péntektől a közönséget. A Múzeumkertben gasztronómiai élmények, hagyományőrző bemutatók és koncertek, míg az épület falai között speciális tárlatvezetések várják az érdeklődőket, akik a hétvégén ingyen látogathatják a kiállításokat.

A Politikatörténeti Intézet A 20. század és a nők címmel a nők felemelkedését bemutató tematikus nappal várja szombaton látogatóit. A a közönség egyórás sétán ismerkedhet meg a volt Kúria épületével: az érdekességek között bemutatják például a könyvtár felújított termeit és a használaton kívüli felvonót, amely külső kialakításában a múlt század közepét idézi.

Az Óbudai Egyetem a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Népszínház utcai épületegyüttesébe várja a közönséget. Az 1889-ben átadott, Hauszmann Alajos tervezte épületben láthatók lesznek a Széchenyi-évforduló alkalmából kiírt pályázatra készült száraztészta Lánchidak és egy 1922-es gyártású Ford T-modell, valamint egy 21,9 méter hosszú Foucault-inga is.

A Rendőrség-történeti Múzeum programjai között szerepel a Mosonyi utcai lovas körlet megtekintése, motoros szimulátor kipróbálása, bűnmegelőzési teszt, a konyakos meggy "hatása alá került" látogatók alkoholszondáztatása, lézerpisztoly-lövészet, KRESZ-teszt, tenyérlenyomat-vétel és tárlatvezetés.

Megnyitja kapuit az ELTE Egyetemi Könyvtár 1876-ban eklektikus stílusban emelt épülete is, ahol a restaurátorműhelyben a 16-17. századi könyvek restaurálásának technikájáról és a könyvkészítés történetéről tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szombaton nyílt napot szervez Tatai úti raktárbázisára, ahol több eredeti hintóval, postakocsival, pónifogat kocsival és bérkocsival ismerkedhetnek az érdeklődők, de bemutatják restaurálás előtti, illetve alatti állapotban a Maybach-Zeppelint, a Delahaye Delaget, az Adler Juniort, a Pobjeda M20-ast és a Skoda 1102-t.

Szombaton és vasárnap 10 és 17 óra között a Külügyminisztérium is megnyitja kapuit. A tárca munkatársai közel egy órás sétán bemutatják a világörökség részét képező budai Duna-parton található főépületet, annak építészeti megoldásait és művészeti értékeit.

A Cseh Centrumban szombaton kiállításokkal, filmvetítésekkel és vezetett sétákkal várják a közönséget. A budapesti cseh kulturális intézetnek otthont adó Zichy-palota a XIX. század végén épült Kovács Frigyes építész tervei alapján. Vasárnap - jó idő esetén - az épület elől 14 órakor kerékpártúra indul, amely a budapesti cseh emlékeket mutatja be a vállalkozó kedvűeknek.

A Finn Nagykövetség idén második alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, akik megismerhetik a nagyköveti rezidencia rejtett értékeit, valamint megnézhetik Nácsa János magángyűjtő finnországi templomokat bemutató képeslap-kiállítását is.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban szombaton Barokk pompa a színpadon - jezsuita díszletképek, látványtervek címmel nyílik kiállítás a kulturális örökség napjai és a szakrális művészetek hete alkalmából. A megnyitón koncertet ad a Kelta-hárfa Duó, iskoladrámát ad elő a Jezsuita Gimnázium, valamint fiatal formatervezők mutatják be alkotásaikat Barokkos pompa a mai színpadon címmel.

Szombaton és vasárnap ingyenes, vezetett sétákon lehet bejárni a szecessziós stílusú, Zsolnay-porcelánnal díszített Gellért fürdőt, a Czigler Győző tervei alapján 1913-ban épült Széchenyi fürdőt és a Lukács fürdőt, amelynek környékén már a XII. században betegápolással foglalkozó lovagrendek telepedtek le. Az érdeklődők ezúttal olyan helyekre is bejuthatnak, ahova fürdővendégként nem léphetnének be.

Nyílt napokat szervez idén is a Magyar Nemzeti Bank: az érdeklődők nemcsak a látogatóközpontot tekinthetik meg, hanem körbejárhatják Budapest egyik legszebb épületét is. Bemehetnek például a Nagytanácsterembe, ahol a Monetáris Tanács a legnagyobb titoktartásban dönt a jegybanki alapkamatról. Megtudhatják azt is, mit gondolnak a szakértők az inflációról, a pénzügyi stabilitásról, milyen biztonsági elemek vannak a forintbankjegyeken vagy mire érdemes használni bankkártyánkat. A vállalkozó kedvűek lemérhetik, mennyit érnek pénzben és aranyban, és megemelhetnek egy valódi, 24 karátos aranytömböt.

A Budai Vigadóban a kulturális örökség napjai összekapcsolódik a Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozattal. Szombaton és vasárnap a látogatók megtudhatják többek között, hogy miért akartak a budai polgárok saját vigadót a századfordulón, tanúi lehetnek egy festmény elkészültének és megtudhatják, hogyan telnek a Magyar Állami Népi Együttes mindennapjai.

A kulturális örökség napjai programsorozatában résztvevő helyszínek és az ezeken zajló események részletes listáját az oroksegnapok.hu lehet megtalálni.