Visszatelepítik a vizát a Dunába

2010.09.19. 22:39
Budapesten, a Viza utcánál egy haltenyésztő 100 kishalat engedett a Dunába. Azt remélik, hogy 10-15 év alatt újra elszaporodik a magyar folyókban - adta hírül vasárnap az RTL Híradó.

A viza valaha őshonos volt Magyarországon, de a XX. század elejére a túlhalászás és a vízszennyezés miatt teljesen eltűnt. A hosszúkás, ragadozó halfajta kifejlett példánya 3-4 méter hosszú is lehet, és elél akár 100 évig is. Az egyik legnagyobb példányt Oroszországban fogták ki, ebben 240 kiló ikra volt. Nálunk tilos vizát horgászni, szigorúan védett fajnak számít.

Rideg Árpád haltenyésztő szerint a csepeli szennyvíztisztító megépülésével újra megfelelő a vízminőség. Ha a jövőben még több vizát engednek szabadon, és azok szaporodni is kezdenek, akkor van esély arra, hogy a vizák újra meghonosodjanak a magyar vizekben.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a telepítési programot folytatni kell és ehhez szeretnének minél több feltételt megteremteni. A 100 kishal több mint egymillió forintos telepítési költségét teljes egészében a haltenyésztő állta. Rideg Árpád abban bízik, hogy jövőre már állami pénz is jut a vizák telepítésére.