Kevesebb pénzből kevesebb szervátültetés

2010.09.21. 13:25
Öt év alatt 2,5-ről 2,4 milliárd forintra csökkent a transzplantációra fordított pénz, amelyből 389 helyett 354 szerv beültetését finanszírozta a társadalombiztosítás - állapította meg az Állami Számvevőszék. Az uniós átlaghoz mérve nagy a lemaradás Magyarországon, legnagyobb a máj-transzplantációnál, 73 százalék. A beavatkozások több mint fele vese-, csaknem 30 százaléka májátültetés. Az ÁSZ szerint az Ausztriában végzett tüdőátültetésekre kötött szerződés előnytelen Magyarországnak, sokkal több szervet visznek ki, mint amennyit beültetnek magyar betegekbe. A vesék esetében nem a pénzhiány, hanem a kevés donor az akadálya a több beavatkozásnak, az egyes szerveknél 50-70 százalékkal kisebb az esély a hozzájutáshoz, mint az unióban.

Jelentősen csökkent a szervátültetések száma és az ezekre fordított pénz összege 2005 és 2009 között: 389 helyett 354 műtétet végeztek 2,5-ről 2,4 milliárdra csökkent ráfordításból - mondta el Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kedden. A számvevők vizsgálata alapján további több, mint 200 beavatkozásra, tehát 60-70 százalékos növekedésre lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje a két évvel ezelőtti átlagos európai uniós átültetési arányt, ami a pénz megduplázódását igényelné.

Magyarországon négy helyen végeznek transzplantációt (plusz egy kórházban gyerekszív-átültetést), a tüdő-beültetést pedig Ausztriában hajtják végre. A beavatkozások 53 százaléka vese-, 29 százaléka máj-, 7,5 százaléka szív-, 1,9 százaléka kombinált vese-hasnyálmirigy-beültetés.

Nagy a lemaradás az uniós átlagtól, a legnagyobb, 73 százalék a májátültetés esetében, de a szív esetében is 41 százalék. Minden körülményt egybevetve talán a legnagyobb a probléma a vese-transzplantációknál található, elsősorban az élődonorok körében. Magyarországon a lakosság számához viszonyítva 2-5 százalék ennek aránya a beavatkozásokban, míg az Egyesült Államokban már több az ilyen műtét, mint a halott ember szervének beültetése, s akad olyan ország, amelyben 80 százalék az arány - mondta el Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának programigazgatója. Az orvos az adatokból azt a következtetést vonta le, hogy a vese esetében nem a pénz hiánya, hanem a kevés donor az akadálya a sokkal több beavatkozásnak. Ráadásul így is évente 6,6 milliárdot takarít meg a társadalombiztosítás a 2200 szervátültetett dialízis kezelésein. Tehát itt jelentős összeget lehetne spórolni és más átültetésekre fordítani - mondta Kaló Zoltán.

Az ÁSZ több komoly hibát talált a transzplantációk terén. Például nincs egységes regisztrációs rendszer és nemzetközi együttműködés. Emiatt előfordul, hogy a donor éppen van, befogadó beteg viszont nincs, emiatt a szerv elvész. Hiányosságot talált az ÁSZ a tüdő-átültetésre Ausztriával kötött szerződésben. Miközben egy műtét átlagköltsége 15-ről csaknem 22 millió forintra nőtt 2005 óta, a kivitt 144 tüdőből csak 54-et ültettek be magyar betegbe. Az ÁSZ javasolja a kormánynak a hiányosságok kijavítását, különös tekintettel a lakosság tájékoztatására, hogy növekedjék a szervfelajánlások száma.