Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Budai: Jogellenesen döntött a Gyurcsány-kabinet Sukoró-ügyben

2010.09.22. 11:32 Módosítva: 2010.09.22. 16:48
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint a Gyurcsány-kabinet 2009. április 8-i utolsó ülésén annak ellenére nyilvánította kiemelt beruházássá a sukorói kaszinóberuházást, hogy a Pénzügyminisztérium illetékese jelezte: ennek nincs jogalapja. Budai szerint ezzel a kabinet jogtalan előnyt biztosított a befektetőknek.

Budai Gyula szerdai budapesti sajtótájékoztatón a 2009. április 8-i kormányülésre szánt felkészítő iratra hivatkozva azt mondta: a dokumentum szerint az akkori Pénzügyminisztérium illetékese arra hívta fel a figyelmet, nincs jogalapja annak, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítsák a kaszinóprojektet. A PM illetékese azt javasolta a kabinet tanácskozására, napolják el az előterjesztés elfogadását. A kormány azonban döntött.

A kormányülés időpontjában még nem volt megkötve a koncessziós szerződés a befektetővel, márpedig a jogszabály szerint egy beruházást addig nem lehet nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítani, amíg a jogi feltételek nem állnak fenn. A kaszinóberuházást érintően pedig az a jogi feltétel, hogy legyen aláírt koncessziós szerződés - részletezte a miniszterelnöki megbízott.

Tájékoztatása szerint mindennek ellenére az akkori kabinet 2,6 milliárd forintot ítélt meg állami támogatásként a beruházónak - jogalap nélkül; ezt az összeget azonban végül nem fizették ki. A befektetők egyébként csaknem 50 milliárd forintos állami támogatást kértek - jegyezte meg.

Hozzátette, úgy véli, az említett előkészítő irat nem kerülhette el sem Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, sem Veres János volt pénzügyminiszter, sem pedig a többi kormánytag figyelmét.

"Mind Gyurcsány Ferencnek, mind Bajnai Gordonnak, mind pedig Veres Jánosnak tudnia kellett ezekről a tényekről, (...) és a felelősségük ebben a vonatkozásban nem kerülhető meg" - közölte a miniszterelnöki megbízott, aki szerint mindezzel a hivatali visszaélést egyértelműen meg lehet valósítani.

Budai Gyula hivatkozott egy 2008 nyarán kelt levélre is. A Veres Jánosnak készült feljegyzés Budai szerint azt bizonyítja, hogy a volt pénzügyminiszternek mindenre rálátása volt a kaszinóberuházással kapcsolatban.

Ha Budai Gyulának továbbra is kérdése van Sukoró-ügyében, akkor az MSZP arra kéri a miniszteri biztost, kérdezze meg Orbán Viktort, miről beszélt Ronald Lauderrel, a sukorói kaszinóváros befektetőjével, két alkalommal is, válaszolta a Budai által elmondottakra Török Zsolt, az MSZP szóvivője. Török Zsolt megismételte:a "Papcsák-Budai-Varga trió működése" havonta legalább ötvenmillió forintba kerül az adófizető polgároknak.

Budai Gyula saját sajtótájékoztatóján a korábban már hangoztatott vádakra válaszul azt mondta: juttatás nélkül végzi megbízotti munkáját.Török Zsolt szerint ugyanakkor mind Budai Gyula, mind pedig Papcsák Ferenc az Országgyűlés Hivatalától fizetést kap, és egy apparátus segíti a munkájukat.

Szájbarágó a Sukoró-ügyről>>>