Nyomoz a rendőrség a katasztrófavédelemnél

2010.09.22. 15:39
Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, több forrás szerint is korábbi vezetők több szerződését átvizsgálják.

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági tevékenységével kapcsolatban, egyelőre ismeretlen tettes ellen, értesült több forrásból szerdán az MTI.

Az MTI úgy tudja, a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több olyan szerződés miatt is vizsgálódik, amelyet a katasztrófavédelem korábbi két vezető munkatársa kötött az elmúlt években.

A gyanúsnak vélt szerződések az OKF főigazgatójának, Tatár Attilának leváltása után, az állami szervezetek gazdasági tevékenységének átvilágításakor kerültek elő.

Bakondi György vezérőrnagy, az OKF július 1-jével kinevezett főigazgatója több állománygyűlésen is utalt a szervezetnél tapasztalható szakmai és személyi feltételek romlására, a morális gondokra, valamint a szervezet idei költségvetésében felmerülő "komoly problémákra". Mindezekért az elmúlt nyolc év kormányzatát és az OKF akkori vezetését hibáztatta.

A vezérőrnagy nyilatkozataiban többször is megemlítette, hogy az OKF-nél a feltételek súlyos hiánya és az örökös megszorítások ellenére értelmetlen külföldi utazások, gépkocsivásárlások és tanácsadói szerződések vittek el pénzt. Példaként egy 400 millió forintos, menekülőkámzsáról szóló szerződést említett, amelyeket a Paksi Atomerőmű térségében élő emberek kapnának meg egy esetleges katasztrófahelyzetben. A főigazgató akkor azt mondta, hogy a szerződéskötés felveti a korrupció gyanúját, ezért átvilágítja az OKF elmúlt nyolc évi tevékenységet.

Az MTI információja szerint a SEVESO II. uniós jogszabály hatálya alá tartozó 20 veszélyes vegyi üzem környezetében telepített Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) megvalósítása miatt is vizsgálódik a rendőrség. A riasztórendszert, amelyet elsőként 2007 márciusában Borsod megyében építettek ki, az ország nyolc megyéjében és a fővárosban kell kialakítani. A teljes lefedettség 2012-re várható, a beruházás összköltsége bruttó 7,2 milliárd forint.

A tűzoltóság és a polgári védelem szakmai felügyeletét ellátó szervezet vezetőjét, Tatár Attila altábornagyot június 30-án mentette fel beosztásából Pintér Sándor belügyminiszter, és az OKF élére július 1-jei hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki 2000. január elsejétől, az OKF létrehozásától 2002. december 9-ig irányította a szervezetet.

A belügyminiszter aznapi hatállyal szintén felmentette beosztásából Muhoray Árpád polgári védelmi vezérőrnagyot, a veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettest, valamint az addigi gazdasági főigazgató-helyettest, Kivágó Tamást. Muhoray Árpád azóta az OKF Oktatási Központjának vezetője lett.