Nyomoz az ügyészség a szombathelyi hangfelvétel ügyében

2010.09.22. 18:25
Az ügyészség nyomozást rendelt el a szombathelyi tízszázalékos ügyben, az előző héten előkerült hangfelvétel miatt érintett fideszes önkormányzati képviselők szerint az ellenük folytatott lejárató kampány mögött szocialista politikusok, és az MSZP-s alpolgármester áll.

Vesztegetés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Vas Megyei Főügyészség, az MSZP szombathelyi szervezete előző hét pénteken tett feljelentést a csütörtökön és pénteken a Népszavában megjelent hangfelvételek miatt.

A lap cikke szerint egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe az elnyert munka után tíz százalékot kell visszaadnia a Fidesz két helyi önkormányzati képviselőjének, akik az októberi választáson is a párt jelöltjei.

Vizsgálatot indítottak

Czeglédy Csaba, Szombathely szocialista alpolgármestere azt mondta, hogy a vizsgálat annak megállapítására indult, hogy érhette-e bármiféle kár az önkormányzatot a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Savaria Rehab-Team Kht közreműködésével, az önkormányzati intézmények felújítása során alvállalkozókkal végeztetett építőipari munkálatok miatt.

A vizsgálat a szocialista politikus szerint megállapította, hogy az önkormányzati cégnél, az önkormányzat érdekeivel ellentétesen, mindenfajta biztosíték beépítése nélkül fizettek ki 30 százalék előleget alvállalkozóknak. Czeglédy tájékoztatása szerint egy év alatt az önkormányzat 120 millió forintot fordított intézmények, elsősorban óvodák nyílászáróinak cseréjére.

Mivel ezek egyenként nem érték el a közbeszerzés értékhatárt, az intézményvezetők meghívásos versenytárgyaláson döntöttek arról, hogy mely cégekkel végeztetik el a munkát. A vizsgálat adataiból kiderült, hogy az önkormányzati hivatal egyik alkalmazottja diktálta le az intézményvezetőknek, hogy kiket versenyeztessenek, a  Savaria Rehab-Team Kft.-nél a hangfelvételen Zoltánként említett munkatárs határozta meg, hogy mely alvállalkozókat versenyeztetik tovább.

A példaként bemutatott esetben az alvállalkozó hétszázezer forinttal olcsóbban végezte el a munkát, mint amennyit először kért, a különbözet azonban nem az önkormányzatnál maradt, hanem a Savaria Rehab-Team Kft.-nél kötött ki. Czeglédy Csaba szerint volt olyan eset, hogy olyan alvállalkozóval kötöttek szerződést aki a cégadatok szerint a szerződés aláírására nem lett volna jogosult, ennek ellenére kifizették a több százezer forintos előleget.

Az alpolgármester állítása szerint a feltárt visszásságok miatt törvényességi vizsgálatot rendeltek el, amit már az önkormányzati hivatal fog lefolytatni.

A fideszesek lejárató kampányról beszélnek

A szombathelyi hangfelvétel ügyében megnevezett két fideszes önkormányzati képviselő azt állítja, bizonyítani tudják, hogy politikai megrendelésre készült lejárató kampány áldozatai. Marton Zsolt és Szakály Gábor azt mondta, hogy bizonyítékaikat átadták a rendőrségnek.

Marton azt mondta, birtokukba került az ügy minden részletét feltáró hangfelvétel, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az ellenük folytatott lejárató kampány és zsarolás mögött szocialista politikusok állnak, Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester érintettsége egyértelműen megállapítható az ügyben.

A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy a szocialista alpolgármester az egyetlen a szombathelyi közgyűlésben, akit pénzügyi jellegű bűncselekmény, adócsalás miatt ítélt el jogerősen a bíróság, szerintük éppen ezért erősen megkérdőjelezhető Ipkovich György szocialista polgármester a döntése,  hogy éppen Czeglédy Csabára bízta az önkormányzati intézmények felújításával és az ezt végző önkormányzati cég, a Savaria Rehab-Team Kft.-vel kapcsolatos vizsgálat irányítását.

Marton szerint lehetetlen, hogy a város vezetői, köztük a cég felügyeletét ellátó szocialista alpolgármester ne tudott volna arról a gyakorlatról, hogy a cég 30 százalék előleget fizetett - anyagköltségre - alvállalkozóinak.

Czeglédy Csaba, Szombathely szocialista alpolgármestere szerint komolytalan a Fidesznek az az állítása, amely szerint mint politikai megrendelőként ő állna a Népszavában nyilvánosságra hozott és azóta elhíresült hangfelvételek mögött.