Vádat emeltek a II. kerületi rendőrkapitány ellen

HVG
2010.09.22. 23:23
Magánokirat-hamisítás és nagy értékre elkövetett készpénzfizetési eszközzel való visszaélés miatt emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség a volt II. kerületi rendőrkapitány, Hangyási Sándorral szemben, tudta meg a hvg.hu.

A kapitány bűne az ügyészség szerint az volt, hogy szolgálati autóját a nyomozóknak átengedte, ő pedig a saját gépkocsijával intézte teendőit, és abba egy rendőrségi alapítvány által biztosított benzinkártyával tankolt.

Hangyási Sándor ezredes vezetői megbízását idén január 20-án indoklás nélkül vonta vissza Bencze József országos rendőrfőkapitány. A Budapesti Nyomozó Ügyészség akkori tájékoztatása szerint a volt II. kerületi kapitánnyal szemben a sikkasztás gyanúja merült fel. A vádemelés azonban már okirat-hamisítás és nagy értékre elkövetett készpénzfizetési eszközzel való visszaélés miatt történt.

Az eljárás alapját az adta, hogy a kapitány a II. kerületi Közbiztonsági Alapítvány üzemanyagkártyáját használta saját autója tankolásához. Hangyási Sándor, a hvg.hu-nak elmondta, valóban így volt, de azért, mert átengedte szolgálati autóját kollégáinak, hogy azzal menjenek teendőik elintézésére, ő pedig a saját tulajdonú gépkocsiját használta a munkájához.

Megjegyezte, az iratismertetéskor kiderült, hogy a belső ellenőrzés, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata már 2009 májusában lekérte a tankolásainak a listáját, de akkor még nem, csak fél évvel később tett feljelentést vele szemben. „Már pedig, ha így volt, akkor már májusban, azaz a bűncselekmény észlelésekor meg kellett volna indítani az eljárást” – hangsúlyozta a volt rendőri vezető.

Úgy gondolja, a történtek háttere az lehetett, hogy a sikkasztás bűncselekménye tárgyában, amivel indult az ügy, 200 ezer forint az a határérték, ameddig mediációra lehet vinni a dolgot. Vagyis a kár megtérítése esetén a büntetőeljárás megszűnik. A nagy értékre elkövetett készpénzfizetési eszközzel való visszaélés értéke végül 600 ezer forint lett.

„Pedig senkinek, sem az alapítványnak, sem az üzemanyagkártyát biztosító Molnak sincs kára” – jegyezte meg Hangyási Sándor, hozzátéve, hogy az okirathamisítás abból származik a hatóság szerint, hogy a kártya átvételét a Mol kérésére látta el a rendőrségi helyett az alapítványi pecsétnyomóval.

A volt kapitány kreált ügynek tartja a vele szemben kezdeményezett eljárást. Megjegyezte, ugyanezekkel az aláírásokkal a II. kerületi kapitányság élén eltöltött 13 éve alatt nagyon sok millió forintot kalapozott össze, de akkor ez senkit sem bántott.  • Hírek
  • Hírek