Cáfolja az ügyészség Balajti László kihallgatását

2010.09.23. 12:06 Módosítva: 2010.09.23. 15:34

A Budapesti Katonai Ügyészség nem hallgatta ki gyanúsítottként Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) főigazgatóját, cáfolta az Indexnek Balogh Zoltán a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője a Jobbik állítását.

A hamis információt Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője jelentette be jogi képviselőjének közlésére hivatkozva. Mint az MTI-nek elmondta: jogi képviselőjét az ügyben eljáró katonai ügyész személyesen tájékoztatta arról, hogy Balajti Lászlót gyanúsítottként hallgatták meg és az ügyészség lefoglalta a hivatal szakvéleményét megalapozó iratokat.

Balajti László, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi, az Alkotmányvédelmi Hivatal jelenlegi főigazgatója ellen Staudt Gábor tett feljelentést. Az Alkotmányvédelmi Hivatal olyan szakvéleményt készített, amely szerint Staudt és három frakciótársa Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A párt több politikusa ellen a parlamenti választási kampányban elhangzott kijelentések alapján indult nemzetbiztonsági vizsgálat. A Belügyminisztérium akkor úgy reagált: ez az előírásoknak megfelelő ellenőrzés volt, a hivatal a törvényi kötelezettségeinek tett eleget.

A politikus korábban az államtitoknak minősülő szakvélemény nyilvánosságra hozását kezdeményezte, eredménytelenül. A nemzetbiztonsági bizottságnak azóta sincs jobbikos tagja. A testület a múlt héten foglalkozott az üggyel. A Fidesz javaslatára elvi állásfoglalást hoztak arról, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak minősülő jelölt nem lehet tagja a bizottságnak. 

 Staudt Gábor a Balajti meggyanúsításáról szóló, utólag cáfolt hírre hivatkozva azt is mondta: a hivatali bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható Balajti László előzetes letartóztatását kezdeményezik, mivel az AVH főigazgatója munkahelyén bizonyítékokat semmisíthet meg és befolyásolhatja az ellene folyó eljárást.

A jobbikos politikus azt is hozzátette: feltételezése szerint Balajti László nem tájékoztatta Pintér Sándor belügyminisztert arról, hogy gyanúsítottként vonták eljárás alá. Ez felveti a jelentési kötelezettségének elmulasztását - mondta.

Staudt Gábor lemondásra és a közéletből való távozásra szólította fel Vadai Ágnest, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökét is. Szerinte a politikus cinkosa volt Balajti Lászlónak, amikor a testület múlt heti ülésén "nem volt hajlandó a szakvélemény alapját adó bizonyítékokat a bizottság elé tárni". Emlékeztetett, hogy a bizottság végül a kormánypárti képviselők szavazatával elhalasztotta az átvilágításának érvényességéről szóló döntést, amelyet így Staudt panaszának elbírálásakor vagy azt követően hoznak meg.

Vadai Ágnes a nemzetbiztonsági bizottság elnöke az Indexnek azt mondta: "azzal, hogy Staudt Gábor olyat állít, ami nem igaz, elértünk ennek az ügynek az aljára". Vadai szerint Staudt Gábor bebizonyította, hogy úgy akar a bizottság tagja lenni, hogy nem ismeri a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt.

Staudt Gábornak tudnia kellene, jegyezte meg Vadai,  hogy minősített adatot - mint amilyenek a jobbikos képviselőkről készült szakvélemény alapjául szolgáló információk - nem lehet nyílt ülésen nyilvánosságra hozni. Staudt Gábornak ki kell várnia, hogy a nemzetbiztosnági bizottság kivizsgálja a panaszát. Ezt a kormánypárti képviselők a testület múlt heti ülésén leszavazták.