Gaudi-Nagy börtönt adna a vizsgálat elől kitérő Gyurcsánynak

2010.09.24. 15:28
Börtönbüntetéssel sújtaná a parlamenti bizottságok előtt meg nem jelenőket Gaudi-Nagy Tamás. Szilvásy György után az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc sem ment el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésére.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Gaudi-Nagy Tamás arra kérte a kormánytöbbséget, támogassa a bizottsági meghallgatás elől kitérő politikusok büntethetőségét. Gaudi-Nagy törvénymódosítási javaslatával azt követően állt elő, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő jelezte távolmaradását a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki üléséről.

Gyurcsány "megszegte képviselői esküjét, szembehelyezkedett az alkotmánnyal, és ezzel tökéletesen bebizonyította azt, hogy azok a véres események, amelyek 2006. őszén történtek, az ő szellemiségében zajlottak" - fogalmazott az albizottság alelnöke. A honatya azt kérte, hogy október 4-én házszabálytól eltérve fogadják el javaslatát, soron kívül hirdessék ki, majd küldjenek Gyurcsánynak újabb meghívót az albizottság ülésére.

A képviselő utalt rá, ha Gyurcsány Ferenc akkor sem jelenne meg a testület előtt, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető. Gaudi-Nagy Tamás szerint a volt kormányfőnek vállalnia kell a következményeket mindazért, amit 2006. őszén tett és azért is, amit most. Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője újságíróknak a Civil Jogász Bizottság társelnökeként arról beszélt, hogy szeptember 20-án Gyurcsány Ferenc példamutatónak nevezte a rendőrök fellépését, amelynek során nagy számban sérültek meg járókelők és a Kossuth térről hazafelé tartó tüntetők.

Morvai Krisztina brutális rendőri erőszakról beszélt. Emlékeztetett arra: 2006. szeptember 20-án a volt kormányfő megerősítette, hogy "ez mindenben megfelelt az ő elvárásainak és további hasonló cselekményekre bíztatta a rendőröket". Szerinte ez vezetett az aznapi eseményekig, majd - ahogy fogalmazott - az október 23-i tragédiáig. "Gyurcsány Ferencnek a büntetőjogi felelőssége tehát már most is megállapítható" - szögezte le Morvai Krisztina. Hozzátette: a volt kormányfőt politikai és polgári jogi felelősség is terheli. "Értelemszerű, hogy a tőle megszokott módon azokat bírálja és azokkal szemben üt meg pimasz hangnemet, akik szeretnék az eseményeket feltárni és az ő felelősségét megállapítani" - mondta. Kifejtette: nagyon bízik abban, hogy a felelősségre vonást a volt kormányfő "nem úszhatja meg". "Elképesztőnek tartom, hogy az új rendszerváltást most már hónapokkal követően Gyurcsány Ferenc még mindig szabadlábon van és Budaházy György pedig másfél éve előzetes letartóztatásban" - szögezte le Morvai Krisztina.

Gyurcsány Ferenc Kövér László házelnöknek írt levele pénteken került nyilvánosságra. Ebben a szocialista politikus jelzi, hogy nem vesz részt a testület pénteki ülésén, amelyen az albizottság meghallgatná őt. A volt kormányfő "rosszindulatú, hazug politikai színjátéknak" nevezte a testület tevékenységét. Levelében úgy ítélte meg, az albizottság alkalmatlan feladatának teljesítésére, mert tagjai közül többen sértettként, vagy sértettek jogi képviselőjeként, terrorcselekmény előkészületével és az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel meggyanúsított személy védőjeként közvetlenül érintettek a testület vizsgálatát képező cselekményekben. Szerinte alkotmányos kötelezettsége sincs megjelenni a bizottság előtt, mert az Alkotmánybíróság egy 2003-ban kelt határozatában kimondta, hogy szabályozás hiányában "önkéntes együttműködésen kell" alapulnia a részvételnek.

Gyurcsány Ferenc szánalmasan magyarázkodik - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság fideszes elnöke, miután a volt miniszterelnök levélben utasította el a megjelenést a testület előtt. Gulyás Gergely leszögezte: az alaptörvény és a Gyurcsány Ferenc által hivatkozott alkotmánybírósági határozat is teljesen egyértelmű a tekintetben, hogy a parlamenti bizottságok előtti megjelenés alkotmányos kötelezettség. Az albizottság összetételéből fakadó esetleges elfogultságokra vonatkozó újságírói kérdésre még annyit mondott Gulyás Gergely: ez a Fidesz és a KDNP vonatkozásában bizonyosan alaptalan, a többi parlamenti frakció döntéseibe pedig nem kívánnak beleszólni, és erre nincs is lehetőségük.

A fideszes politikus szóvá tette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül nem méltatta válaszra az albizottságot és Kövér László házelnöknek címezte levelét, melyben egyébként a fideszes politikus szerint "egy személyeskedő, saját tetteivel szembenézni képtelen ember benyomását keltette".

Gulyás Gergely kijelentette: alkotmányt sért Gyurcsány Ferenc, hiszen miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is az alkotmányra tett esküt és állítólag annak védelmezőjeként kíván fellépni. Gyurcsány "nem először állít valótlant" - mondta, hozzátéve, hogy ősszel törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamenti bizottságok meghívásának eleget nem tévő személyek szankcionálására. Ezzel kapcsoltban arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a törvénymódosítás kapcsán elképzelhető-e, hogy még egyszer az albizottság elé citálják Gyurcsányt, a fideszes politikus azt válaszolta: "nem célunk az aktuálpolitikai jogalkotás (...) az alkotmánysértést egy politikus esetén egyébként sem a szankció teszi súlyossá". A fideszes politikus megjegyezte azt is, hogy a parlamenti bizottságok meghívásának eleget nem tévő személyek szankcionálására önálló, a Jobbikétól független javaslatot fognak beterjeszteni.  • Hírek
  • Bankszámla