Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Egy kutya halála dönthet a polgármesterről

2010.09.25. 09:31
Agyonütötték-e a Szécsiszigetre tévedt kóbor kutyát, ez lett a fő kérdés a néhány száz fős zalai falu polgármesteri kampányában, ahol külsős kihívója akadt a 20 éve regnáló vezetőnek. A kistelepüléseken nem a politikai pártok programjai körül zajlanak az összecsapások, viszont egyre több helyen jelennek meg távolabbi városokból érkezett jelöltek, akik többet tudnak ígérni, mint a helyi lakosok.

Kelendőek a kistelepülések polgármesteri posztjai. Az ezer fő alatti települések java részénél nem a parlamenti pártok ambicionálják, hogy embereik próbálkozzanak, hanem többnyire függetlenek csatájában dől el, ki töltheti be a négyévi biztos fizetéssel járó megbízatást.

A zalai falvak jelentős részében a megye nagyobb városokból érkező jelöltek próbálják elhódítani a polgármesteri címet. Lenti környékén a környező kisteleülések felében-harmadában a város vállalkozói rétegéből kerülnek ki azok, akik az idei önkormányzati választáson igyekeznek megszerezni a falusiak többségének bizalmát.

Az induláshoz nem kellett megerőltetnie magát senkinek sem, hiszen a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken a választópolgárok három százalékának támogatásával már jelölt lehet bárki. Egy háromszáz fős faluban induló polgármesterjelölt 10-12 ajánlószelvénnyel már minden problémára, esetleges reklamációkra felkészülten jelentkezhetett nyilvántartásba vételre a választási bizottságnál. A kampány azonban már nehezebb feladat.

A Szécsiszigeten egy kóbor kutya halála jelentette az áthidaló témát a „trónkövetelő” számára. A háromszáz fősnél kisebb falut Dávid István polgármester húsz éve vezeti, a mostani kampányban egy „külsős” jelölt is bejelentkezett Rónási Zsolt személyében. A kampány nyitányát a faluban feltűnt, majd elaltatott kóbor eb kihantolása jelentette. A régi polgármester kihívója ugyanis nem hitte el, hogy állatorvos által beadott injekcióval altatták el a kutyát, hanem azt állította, hogy a polgármester ütötte agyon. Az ebet kihantolták, és a megyeszékhelyen vizsgáltatták meg szakértővel. A vizsgálat azonban nem igazolta, hogy a szabályostól eltérő beavatkozás okozta volna az eb halálát. Dávid István szerint siralmas, hogy húsz év munkájával nem sikerült a település nevét bevinni a hírekbe, pedig többek között kastélyrekonstrukció, és még számos fejlesztés zajlott le a településen, a másik félnek pedig két hét elég volt, hogy „hírnevet” adjanak a községnek.

A falusi vezetői posztok népszerűségének oka többek között abban keresendő, hogy a kistelepüléseket viszonylag kevés időráfordítással lehet igazgatni, miközben versenyképes fizetéseket is ki lehet sajtolni a költségvetésből. Egy ezernél kevesebb lakosú településen főállásban a 38 ezer 650 forint illetményalap 7-9 közötti szorzója lehet a polgármester fizetése, azaz 270-340 ezer forint közötti összeg, másodállásban 100 ezer forint körül kereshet.