Éhségsztrájkol a gumiszobás gyermekotthon vezetője

2010.09.26. 09:43
Kimpián Ildikó éhségsztrájkkal szeretné megvédeni a náluk tanuló gyerekeket és azokat a kollégáit, akik "nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni".

Meggyanúsították, ezért éhségsztrájkba kezdett Kimpián Ildikó, a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthon igazgatója, a februárban kipattant gumiszobabotrány miatt.

A botrány akkor robbant ki, amikor volt alkalmazottak és szülők a nyilvánossághoz fordultak, hogy gátat szabjanak az otthonban működő nevelési módszereknek. Elmondták és fényképekkel próbálták bizonyítani, hogy létezett egy szakszerűtlenül kialakított dühöngő, amit rendszeresen használtak is. Elmondták, hogy több kollégájuknak teljesen természetes volt, ha nem tudnak megfékezni egy dühöngő fiatalt, akkor bezárták ebbe a szobába.

Kimpián Ildikó igazgató először azt állította, hogy nincs ilyen helyiség az otthonban, majd két nappal később a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatóján a megyei vezetők elismerték a gumiszoba létezését. Azt mondták három olyan eset volt, amikor bezártak ide fiatalokat, de állításuk szerint soha nem hagyták őket magukra.

Az ügyészségi vizsgálat mostanra eljutott odáig, hogy meggyanúsították az igazgatónőt, személyi szabadság megsértésével. Ez ellen tiltakozik most Kimpián Ildikó. Írásos közleményében azt írja, hogy döntése végleges, két napja éhségsztrájkba kezdett. Úgy fogalmazott, hogy célja nem más, mint elsősorban megvédeni azokat a gyermekeket, akik tanulni járnak az ők intézményünkbe. Másodsorban azokat a kollégáit védené, akik nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni.

Azt írja: "Próbáljon valaki megsimogatni egy vas vagy akár fa székkel rátámadó, belátási képességgel semmilyen szinten nem bíró fiatal kamaszt." A levélben leírta, ők azért dolgoznak, hogy ezeket a fiatalokat megpróbálják a munka világába bevezetni, és önálló életre tanítani, nem pedig a szociális ellátó rendszerben vegetálókká nevelni.

Kimpián Ildikó azt írta, követeli, hogy problémájukkal foglalkozzon a parlament, alkossanak törvényt mind az értelmükben akadályozott gyermekek védelméről, mind pedig az őket ellátó nevelők, felügyelők védelméről.