Hajléktalanok osztályozták a főpolgármester-jelölti programokat

2010.09.28. 15:15
Bukik az MDF, bukik a SZEMA, a Jobbik be sem került, 2,3-as átlagot szerzett a Fidesz és az MSZP. A Város Mindenkié csoport két hajléktalan tagja elemezte és értékelte a pártok programját a hajléktalanok szempontjai szerint. Az LMP majdnem kitűnő lett.

A kidolgozottság, a társadalmi igazságosság és a tolerancia szerint értékelte a pártokat egy ötös skálán a Város Mindenkié csoport két hajléktalanja a Főpolgármesteri Hivatal mellett. A Jobbikot eleve kizárták, mert, mint Takács Attila hajléktalan-előadó mondta, egyetlen olyan csoporttal sem kívánnak párbeszédet folytatni, amelyik a magyar társadalom bármely tagját kirekeszti.

Nagy port kavart a közelmúltban, hogy a Belügyminisztérium szeptember elején kidolgozott jogszabály-tervezetének egyik paragrafusa kifejezetten azért készült, hogy a hajléktalanokat el lehessen távolítani a közterületekről, illetve büntetni lehessen őket.

Az összecsapás

Így osztályoztak a hajléktalanok

Kidolgozottság, társadalmi igazságosság és tolerancia szerint értékeltek. Az eredmény:

1. LMP 4+5+5=4,6

2-3. FIDESZ 3+2+2=2,3

MSZP 1+3+3=2,3

A Fidesz programját kétarcúnak nevezték. A hajléktalanokra szerintük néhol megalázó hangnemet használnak, és arra törekednek, hogy az empatikus szavazók mellett a rendpártiaknak is kedvezzenek. Amellett, hogy csak az ellátórendszer fejleszétésére tesznek javaslatot, a bérlakás-rendszer bővítésére nem, a program a hajléktalanokra társadalmon kívüliként tekint, és a köztéri hajléktalanságot köztisztasági illetve rendészeti problémaként kezeli. A Fidesz így a kidolgozottságra kapott hármasa mellett begyűjtött két kettest is.

Pozitívan értékelték, hogy az MSZP megemlítik a zsúfolt szálláshelyeket, ugyanis a szerény becslések szerinti 8 000 budapesti hajléktalanra mindössze 4-5 000 hely jut, és, hogy a megelőzésre, a kivezető útra helyezték a hangsúlyt, így fejlesztenék a szociális bérlakások hálózatát. Az összeképet rontja, hogy gondoltak a rendpárti választókra is, és, hogy rengeteg tárgyi tévedést tartalmazott a program. Hozták a Fideszes átlagot.

Üdvözölték, hogy az LMP kikérte véleményüket, szakmai párbeszédet kezdeményezett az érintettekkel és a programjukba beépítette a csoport több javaslatát is. Kiemelték, hogy az LMP elutasítja a hajléktalanokat és a koldulást büntető rendeleteket, valamint, hogy a többeikhez képest kifejezetten hangsúlyosan szerepel a szociális bérlakások témája. Negatívumként említették, hogy a program nem elég kidolgozott, nem tér ki például az üresen álló ingatlanok kihasználhatóságára, amiről egyébként éppen felmérést készítenek. A kidolgozottságát tekintve mindenből ötös.

A főpolgármester-választásból kiesett Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) nyúlfarknyi programjából pozitívumként kiemelték, hogy korszerűsítenék a szociális hálozatot, valamit szabályoznák a bérlakáspiacot, legalábbis az árakat. Nem értenek azonban egyet azzal, hogy az államnak ki kéne vonulnia a szociális ellátások finanszírozásából, pusztán a civil szervezetekre bízva azt, emellett pedig a célcsoportnak a művészeket és a munkával rendelkezőket lőtték be. A SZEMA, hiába kapott értékelhetetlen osztályzatot, így is jobban járt, mint az MDF, amelynek programját Takács Attila úgy jellemezte, mint választási vereség utáni útkeresést. Értékelésük szerint az MDF programja a gazdagok érdekeit védi, úgy állítják be a gondokat, mintha a hajléktalanság bűn lenne.