Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szilvásy is levelet küldött maga helyett

2010.09.28. 09:47 Módosítva: 2010.09.28. 11:03
Szilvásy György sem megy el a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság keddi ülésére. Döntését azzal indokolja, hogy a testület működése szerinte pártpolitikai és kampányérdekek, valamint egyéni politikai ambíciók érvényesülését szolgálja, nem az igazság kiderítését.

Szilvásy György volt titokminiszter levélben közölte az albizottság fideszes elnökével: az eddigi ülésekről készült jegyzőkönyvek és sajtóközlések alapján egyértelmű, hogy a testület célja nem az igazság kiderítése, az emberi jogok, a politikai szabadságjogok védelme, a tanulságok levonása, hanem a testület pártpolitikai és kampányérdekeket, valamint egyéni politikai ambíciókat szolgál.

A politikus azt írta: Gulyás Gergely és az albizottság egyes tagjai a politikai véleményüket "több alkalommal olyan szélsőséges, demagóg formában nyilvánították ki, ami az albizottsággal való együttműködését, a politikai színjátékban való önkéntes részvételét nem teszi elvárhatóvá és lehetségessé".

Szilvásy úgy látja: Gulyás Gergely teljesen alaptalanul vádolta meg alkotmánysértéssel az albizottsági ülésen és a sajtóban.

Az emberi jogi bizottság "A 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottsága május 20-án jött létre. Az ellenzék három pártja közül kettő részt vesz az albizottság munkájában, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) a testület egyik alelnöke, és Morvai Krisztina, a párt Európa Parlamenti képviselője is rendszeresen részt vesz az albizottság ülésein. Az LMP delegált képviselőt a testületbe, az MSZP viszont bojkottálja az albizottság munkáját.

Tóth Gábor ott volt

Nem kaptam politikai utasítást - mondta Tóth Gábor, Budapest volt rendőr-főkapitánya a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának keddi ülésén.

A jelenleg rendelkezési állományban lévő rendőr vezérőrnagy, aki 2007. nyarától töltötte be a fővárosi főkapitányi posztot, egyetlen kivételként a 2008. nyári szivárvány felvonulást említette, melyet először nem vett tudomásul a BRFK vezetése, ám Draskovics Tibor akkori igazságügyi és rendészeti miniszter sajtóban napvilágot látott felszólítására, hogy vizsgálják felül ezt a döntést, a tudomásulvétel mellett döntöttek.

A albizottsági meghallgatáson vita bontakozott ki Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke és Gulyás Gergely fideszes elnök, illetve Révész Máriusz fideszes tag között; míg ugyanis Gaudi élesen bírálta a BRFK demonstrációkkal kapcsolatos 2006 utáni gyakorlatát, addig a fideszes honatyák inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy - egyes jogsértésektől eltekintve - egyre szakszerűbbé vált a rendőri fellépés, az erőszakos cselekményeket pedig a demokráciák rendőrségei sem tolerálhatják.

A bizottsági meghallgatásra korábban nem ment el Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója sem.