Leszámolnak a bizniszegyházakkal

2010.09.29. 11:52
A tervek szerint a jövőben az eddigi száz helyett csak tízezer ember alapíthatna egyházat. Az eddigi egyházak pedig átesnének egy regisztrációs folyamaton - nyilatkozta a Ma reggelben Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A köztévé reggeli műsorában az államtitkár elmondta, hogy hamarosan elindítanak egy egyeztetési folyamatot az egyházakkal arról, hogy hogyan lehetne a "hiteles hitéleti tevékenységet folytató egyházakat, vallási közösségeket" megerősíteni.

Szászfalvi szerint a százfős bizniszegyházak az egyszázalékos felajánlások révén adóforintokat pumpálnak ki a rendszerből, ezért a tervek szerint a jövőben az európai normához igazodva csak tízezer ember alapíthatna egyházat. Ez alól kivételt jelenthetnek az olyan egyházak, mint például a Magyarországon 1800 éve alapított Konstantinápolyi egyetemes ortodox patriarchátus egyház, ami ugyan csak 150 főt számlál, de történelmi egyháznak számít, ezért nem rekeszthető ki a törvényből.

Mint mondta, mivel az 1990-es egyházi törvény módosításához kétharmad kell, most van esély módosítani rajta. Az elképzelések szerint egy új regisztrációt indítanának el, és azt szeretnék, hogy egy helyen lehessen bejegyezni az egyházakat, ez pedig a Fővárosi Bíróság lenne.

A Ma reggel interjújában Szászfalvi kijelentette, hogy az egyházakkal való egyeztetés és a nemzeti konzultáció után feltehetően a jövő év első felében terjesztenék be a jogszabálycsomagot.