Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Őrizetbe vettek egy Európa-szerte körözött ukránt Záhonynál

2010.10.01. 16:14 Módosítva: 2010.10.01. 16:32

Egy nyugat-ukrajnai hírportál szerint diplomáciai botrányt okozott, hogy a magyar hatóságok szerdára virradóra a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen feltartóztattak és őrizetbe vettek egy ukrán diplomatát, aki visszatérőben volt hazájába.

A lembergi (lvivi) zik.com.ua hírportál ukrán belügyi forrásra hivatkozva pénteken azt írta, hogy az ukrán diplomatát azért tartóztatták fel Záhonyban, mert a német hatóságok körözést adtak ki ellene adófizetés elmulasztása miatt. Köztudomású azonban – írja a híroldal –, hogy a diplomaták mentesülnek az adózási kötelezettség alól.

A több kárpátaljai hírportál által is átvett cikk szerint az ügyet nem sikerült tárgyalásos úton megoldani, mivel a helyszínre érkező ukrán konzulnak nem sikerült meggyőznie a magyar határőrizeti szerveket a diplomata elengedéséről. Sőt, a diplomáciai mentességre vonatkozó nemzetközi normákat figyelmen kívül hagyva, a magyar hatóságok őrizetbe vették az ukrán diplomatát, írta a lembergi hírportál.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője részben megerősítette, részben cáfolta az ukrán portál értesülését. A rendőrség valóban őrizetbe vett egy ukrán férfit szerda reggel Záhonynál, de a gyanúsított nem diplomata, csupán egy diplomata hozzátartozója, és mint ilyen, bizonyos mentességekre jogosító diplomata-útlevéllel rendelkezett. A férfi ellen valóban Németországban adtak ki európai elfogatóparancsot adócsalás miatt, a magyar rendőrök ennek alapján vették őrizetbe.

A férfi jelenleg átadási letartóztatásban van a fővárosi büntetésvégrehajtás fogdájában, fogva tartásáról a Fővárosi Bíróság már döntött. Az ukrán hatóságoknak nincs beleszólásuk a férfi kiadatásába, a német rendőrségnek negyven napja van a körözött férfi elszállítására.