Simicskó lájkolta a "kisemmizett BVM" oldalt

2010.10.02. 19:59
Bíróságra verbuvál magának közönséget a BVM Épelem, amelyet nyolcmilliárd forintos kártérítésre kötelezett a választottbíróság. Az értékes budai gyárteleppel rendelkező cégtől szomszédja, egy ingatlanberuházó követelt hatalmas összeget arra hivatkozva, hogy nem tudott nyugodtan építkezni a közös telkükön. A nyereséges BVM ellen néhány hete megindult a felszámolási eljárás, így a büntetés érvénytelenítésért kezdeményezett perben a Legfelsőbb Bíróságon a menedzsmentnek nincs joga védeni a cég érdekeit.

Eddig csak Simicskó István honvédelmi államtitkár lájkolta a nyolcmilliárd forint megfizetésére kötelezett cég facebookos oldalát, bár korábban a Fidesz több XI. kerületi politikusa is kinyilvánította: támogatja a Budafoki úton működő vállalatot a csődöt jelentő büntetés elleni küzdelmében. Szeptember elején minden politikai felszólalás ellenére elkezdődött a hivatalos felszámolási eljárás, és a BVM élére felszámolási biztost neveztek ki.

A betonelemek gyártásával foglalkozó BVM Épelem Kft. ellen az Ablon Group projektcége, a Global Center Kft. indított eljárást a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara mellett működő választottbíróságon azt állítva, hogy a BVM akadályozta az Ablon beruházását. A budafoki, a Kondorosi és a Szerémi út által határolt 172 ezer négyzetméteres építési telket az Ablon a betonosok gyártelepéből vásárolta ki. A területen 2003-ban tervezték egy outlet center megépítését, de a munkálatok soha nem kezdődtek el. Az Ablon állítása szerint azért, mert a volt telektulajdonos fellebbezésekkel késleltette a terület jogi megosztását, az osztatlan közös tulajdonú telken pedig „nehézkes” és „bonyolult” lett volna belevágni a beruházásba. A válaszottbíróság akceptálta az ablonosok panaszait, és mintegy nyolcmilliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte a BVM-et.

A cég nemrég a Facebookon indított el a "kisemmizett BVM"-oldalt, saját honlapját ugyanis a tavasszal leállították. A honlapot az Ablon kft.-jének kérésére változtatta meg az internetszolgálatató, miután a betonosok az ítélet ellen ágálva nyilvánosságra hozták a választottbíróság őket sújtó - nem nyilvános - döntésének szövegét.

Néhány hete már a BVM egykori vezetői sem nyilatkozhatnak a több mint 100 fős, ma már ritkaság számba menő munkavállalói tulajdonban lévő vállalat ügyeiről, mert felszámolóbiztost rendeltek ki az eddig nyereséges vállalkozás élére. A felszámolási folyamat kezdete óta a cég jogi képviseletét is a biztos irányítja, aki egyik első intézkedésével megvonta a cég eddigi ügyvédeinek megbízatását.

Ez azért furcsa, mert a BVM ügye hosszú huzavona után hétfőn kerül a Legfelsőbb Bíróság elé. Az eredeti beadvány szerint a BVM a válaszottbíróság döntésének érvénytelenítését, tehát a nyolcmilliárdos büntetés eltörlését kérte az LB-től. A cég sorsát eldöntő tárgyalásra a felszámolóbiztos egy új ügyvédi irodát hívott, amelynek kevesebb mint egy hete volt, hogy felkészüljön az ezeroldalas peranyagból.

A BVM a napokban újsághirdetésekben próbálta felhívni a figyelmet a közelgő bírósági tárgyalásra, amely szerintük még visszaadhatja a „tisztességes munkába vetett hitet” a munkavállalói tulajdonban lévő cégben.