Ömlik az iszap Devecsernél

2010.10.04. 14:14 Módosítva: 2010.10.04. 17:07
Fontosabb részletek
  • Vörösiszap öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt, miután átszakadt a timföldgyár tározójának a gátja. Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött.
  • Egy ember meghalt, hárman eltűntek, hatvan ember megsérült, közülük 8-10-en súlyosan.
  • Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt.
  • Devecseren négyszáz házat öntött el az ár, Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kulturházba.
 

Egy ember meghalt, amikor átszakadt a Veszprém megyei Kolontárnál a timföldgyár tározójának a gátja, és vörösiszap zúdult a településre. Három embert még keresnek, hatvanan megsérültek, közülük 8-10 ember állapota súlyos.A sérülteket a környező kórházakba és Budapestre szállítják. A mentésben négy helikopter is részt vesz.

Az áldozat egy járókelő, akit elsodort az iszapfolyam.

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a baleset már hét települést érint: Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorna, Devecser, Somlójenő. A mentésben a honvédség is részt vesz.

Az OKF figyelmeztetése szerint az iszap maró hatású, égéshez hasonló sérülést okoz. Nehézfémet tartalmaz, a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. A testfelületről bő vízzel le kell mosni, a szennyezett ruhát pedig minél előbb le kell venni.

Devecseren a település harmadát, négyszáz házat öntött el az ár. A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból, még a vasútállomáson is rekedtek emberek. Devecserben, a lomizásról híres településen, a lakosok elkezdték az értéktárgyaik átmenekítését a falu magasabban fekvő részeibe. Meg nem erősített híreink szerint már le is zárták a Devecserbe vezető utakat.

Bendes István, Somlóvásárhely körjegyzője elmondta, hogy a falu szélét elöntötte az ár, az Aradi utcában lakókat kiköltöztették. Az iszap tíz házat veszélyeztetett, de a faluban senki sem sérült meg. Az ár levonulóban van, ha a másik tározó nem szakadt ki, akkor nem lesz baj a településen.

A gátszakadás a timföldgyárban hétfőn délután fél egy körül történt. Volt olyan része a településeknek, ahol a két méteres magasságot is elérte a vörösiszap-áradat. Melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodort el a 6-700 ezer köbméter mennyiségű iszap. Utak, közművek sérültek meg, többek között egy gázvezeték is.

Archív felvétel az ajkai iszaptározóról, amelynek gátja átszakadt. (Fotó: H. Szabó Sándor)
Archív felvétel az ajkai iszaptározóról, amelynek gátja átszakadt. (Fotó: H. Szabó Sándor)

A Napló Online szerint azok sérültek meg, akik a kora délutáni buszról leszállva, a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, és így könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt.


Ömlik az iszap Devecsernél nagyobb térképen való megjelenítése

Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár Zrt. igazgatója az Indexnek elmondta, hogy – feltehetően az esőzés hatására – megnyílt az egyik vörösiszap-tároló gátja. A helyszínen tartózkodó cégvezető szerint a zagytározóból kiömlö sűrű vörösiszap a helyszínen maradt, az útra a hígabb komponens, a vöröses víz folyt ki.

Bakonyi szerint a vörösiszap egy ásványi melléktermék, nem mérgező, és nem jelent környezeti veszélyt vagy kockázatot. Az igazgató arról sem tud, hogy a kolontári iskolából gyerekeket kellett volna kimenteni.

A vörösiszap az aluminiumgyártás legfontosabb alapanyagának, a timföldnek a gyártása során keletkező melléktermék. Vas-, alumínium-, szilícium- és nátrium-oxidot tartalmaz, de nehézfémek is vannak benne, és ha alacsony mértékben is, de radioaktív.

A környezetre elsősorban erősen lúgos kémhatása miatt veszélyes, emiatt veszélyes hulladéknak minősül. Évente csak Magyarországon több százezer tonna keletkezik belőle.

Az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-kazettáit a Mélyépterv Kultúrmérnöki Kft. tervezte még 20-30 éve, 1990-ben és 1994-ben pedig vízzáró függönyfalat és vízszintszabályozó rendszert építettek ki a vörösiszap-kazetták okozta környezetszennyezés továbbterjedésének megakadályozására. A kft. ügyvezetője, Adamis Géza elmondta, hogy 94 óta nekik nem volt kapcsolatuk az Ajkai Timföldgyárral, és a balesetről azért nem tud részletesen felvilágosítani, mert csak most hallott róla. Szerinte az utóbbi idők szokatlanul csapadékos időjárása okozhatott problémákat a tározóban, és elképzelhető, hogy a gyár nem végzett el minden szükséges karbantartást.

Nem jár a vonat

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.

A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Ön is látta?