Ősz van, esni fog

2010.10.04. 11:18
Folytatódik a rendkívül csapadékos ősz: kedden-szerdán ismét jelentős mennyiségű eső várható.

Az elmúlt pár nap változékony, de csapadékmentes időjárása nem tartott sokáig, írja Ivády Anett, az időkép.hu meteorológusa.

Nyugat felől már hétfőn megvastagszik a felhőzet, beborul az ég, és az esti óráktól egyre többfelé elered az eső. Északkeleten még számíthatunk pár órás napsütésre, de estétől már arrafelé is a felhők fogják uralni az eget.

Kedden már az ország nagy részén borongós, esős időre ébredünk, csak délnyugaton lehetnek csapadékmentes területek. A legtöbb eső előreláthatólag az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északi és középső részén fog hullani - területi átlagban akár 20-25 mm egy nap alatt.

A nappali csúcshőmérsékletek több fokkal az átlag alatt alakulnak majd: általában 10-15 fok között várhatóak, de néhol még a tíz fokot sem érik el. A hőérzetünket tovább ronthatja a sokfelé élénk, a Kisalföldön többször erős lökésekkel kísért szél.

A kellemetlen idő szerdán is folytatódik majd, de a csapadék zöme ekkor már a nyugati tájakra korlátozódik, északkelet felől pedig elkezdődik a felhőzet felszakadozása is, egyre többfelé áll el az eső.

Csütörtöktől szárazabbra fordul időjárásunk, változóan felhős napok várhatóak, több órás napsütéssel. Ennek ellenére a kellemes délutáni hőmérsékletek még váratnak magukra: csak 10-15 fokos maximumokra, és egyre hidegebb hajnalokra számíthatunk.