Szili Katalin kilépett az MSZP-frakcióból

2010.10.04. 10:30 Módosítva: 2010.10.04. 12:48
Szakított az MSZP-vel, de a mandátumát nem adja vissza Szili Katalin, aki szerint új pártra van szükség a baloldalon. A baranyai szervezet ezt másként látja: arra kérik a politikust, mondjon le a parlamenti helyéről is.

Szili Katalin kilépett az MSZP parlamenti frakciójából, ezt a volt házelnök maga jelentette be sajtótájékoztatón.

Azért döntött így, mert a Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek elnökévé választották. A pártot egy Erzsébet körúti lakásban alapították meg, az alelnök az Index információi szerint Szabó Lajos Mátyás lett.

Függetlenként folytatja

Szili hangsúlyozta: ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint párttagsága megszűnt. A korábbi házelnök kitért arra, döntéséről írásban és szóban is tájékoztatta Mesterházy Attila MSZP-elnököt és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. Közölte, független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.

Gyurcsány sok sikert kíván

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök Szili döntéséről azt mondta: a volt házelnök az elmúlt évek alatt taposott egy önálló ösvényt magának, amely egyre jobban eltért az MSZP fő irányvonalától. "Az a dolgunk, hogy sok sikert kívánjunk neki", tette hozzá.

A párt megyei szervezete ugyanakkor felszólította Szilit, hogy mondjon le mandátumáról. Azt írták, a döntését tudomásul veszik, annak ellenére, hogy "Szili Katalin sikereiben a Magyar Szocialista Pártnak döntő szerepe volt".

Szili mozgalma már a nyár közepén megtette az első lépéseket a szocialistáktól való elszakadás felé. A júniusi közgyűlés ugyan még nem vitte törésre a dolgot, és nem mondták ki a pártalapítást, de a volt házelnök és csapata megszavazta, hogy az MSZP ellenében is önálló jelölteket állít az önkormányzati választáson. A mozgalomnak végül két településen, Érden és Balassagyarmaton voltak saját jelöltjei. Az elindított 11 SZJM-es jelölt közül egyik sem jutott képviselői mandátumhoz, mindannyian 2 és 11 százalék közötti eredményt értek el.

"Az MSZP-nek vége van"

Szili Katalin korábban azt mondta, az MSZP-nek az önkormányzati választásokon elszenvedett vereséggel vége van, új baloldali pártra van szükség. Szerinte az MSZP az elmúlt fél évben sem értékelte társadalmi visszaszorulása okait, valamint képtelennek bizonyult szakítani neoliberális nézetrendszerével.

Az MSZP mostani összeomlása kizárólag a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politikájának a számlájára írható, egyben annak a végállomása is, de a politikai baloldal veresége nem jelenti azt, hogy nincs igény sokszínű, újraformált baloldali szerveződésekre, mozgalmakra, értékelt Szili Katalin.