A Levegő Munkacsoport 2006-ban feljelentést tett a Motim ellen

2010.10.05. 11:26 Módosítva: 2010.10.05. 11:27

A Levegő Munkacsoport már évekkel ezelőtt felhívta a kormány figyelmét a vörösiszap tárolása körüli problémára, közölte a civil szervezet. 2003-ban arra figyelmeztettek, hogy az évtizedek alatt felhalmozott, mintegy 30 millió tonnára becsülhető veszélyes hulladék egyrészt környezeti veszélyforrást jelent. Másrészt a timföld és timföldhidrát termelése - bár kisebb mennyiségben - de napjainkban is folytatódik, ami miatt további veszélyes hulladék képződik.

A Levegő Munkacsoport szerint a privatizáció során az új tulajdonosok szerződésben vállalták a mintegy tíz milliárd forint összeget kitevő környezeti kár elhárítását, azonban erről eddig semmilyen információ nem jelent meg, pedig az a hatályos törvényeink értelmében közérdekűnek számít.

A Levegő Munkacsoport szakértője 2006-ban feljelentést tett a Motim mosonmagyaróvári tározója miatt, ahol a vörösiszapot a vízbázis felett helyezték el - olyan helyre, ahová a város kommunális hulladékát sem szabad elhelyezni éppen a vízbázis megóvása érdekében! Az ügyészség az ügyben nem indított nyomozást, mert úgy ítélte meg: a Motim eleget tett a jogszabályi rendelkezéseknek. A Levegő Munkacsoport az intézkedések elmaradásáért nem elsősorban az ügyészség, hanem az illetékes környezetvédelmi felügyelőség volt a felelős, amely - állítják a környezetvédők - erőteljes politikai nyomásra félretájékoztatta az ügyészséget.

Magyarország első timfödgyára Mosonmagyaóváron jött létre 1934-ben és 2002-ig gyártott timföldet, majd nyolc évvel ezelőtt a gyárban megszűnt a timföldgyártás. A tározók jelenleg a Motim Zrt. tulajdonában vannak.

A gyártási folyamat melléktermékét, az úgynevezett vörösiszapot erre a célra épített, folyamatosan ellenőrzött, a mai napig 24 órás felügyelettel kontrollált tározókban helyezték el, amelyek minőségét az érvényes európai és magyar szabványok szerint alakították ki és tartják mind a mai napig karban, közölte a Motim Zrt.

A megtelt tározókat az érvényes szabványok szerint lezárták, területüket rekultiválták, felszínüket az előírásoknak megfelelően sűrű növényi vegetációval fedték a közlemény szerint. Emellett 2000-ben egymilliárd forintos beruházással az akkori előírásoknak megfelelő, kiemelt biztonságú, úgynevezett „C kategóriájú” veszélyes hulladéktározót építettek, amelybe a timföldgyártás leállítása után szilárd gyártási hulladékot helyeznek el. Ez utóbbi, egyetlen nyitott tározó a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.