Kinevették a gyorssegélyt

2010.10.05. 20:18 Módosítva: 2010.10.05. 20:31
A vörösiszap-tározó gátszakadásának másnapján állami segítségnyújtást ígértek a falusiaknak, akik viszont nem akarnak visszaköltözni a házaikba. A kiöntött vörösiszap nem radioaktív és nincs benne cián, állította a katasztrófavédelem vezetője.

"Ez a falu már halott, itt már nem lehet többet lakni" - kiabálta egy kolontári lakó azon a lakossági fórumon, ahol a katasztrófavédelem egyeztette a falusiakkal a teendőket.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke arra kérte a helyieket, hogy jelentsék be a károkat a polgármesteri hivatalban vagy a katasztrófavédelemnél, hogy később ez alapján rendezhessék a problémákat. Az állam kártalanítja a szerencsétlenül jártakat, majd később maga rendezi az anyagiakat a felelősökkel, hangzott el. Amikor azonban azt ígérte, hogy a károsultak már most kapnak 100 ezer forintot a Magyar Aluminiumtól, a teremben gúnyos nevetés tört ki.

Lasztovicza állította, embereket és gépeket is adnak ahhoz, hogy akinek nem dőlt össze a háza, még a tél beállta előtt visszaköltözhessen. A teremben ekkor elszabadultak az indulatok, a helyiek azt kiabálták, hogy hiába áll a házuk, a vörös zagy tönkre tette a falakat, minden ingóságukat, és ezekbe a házakba már nem lesz értelme visszaköltözni. Kétségbe vonták azt a kijelentést is, hogy csupán a talaj felső két centijének cseréjére van szükség. "Itt évtizedekig nem nő semmi - vélték többen - és ilyen helyen még eladni sem lehet a házakat."

Egy szerencsétlenül járt falusi azt kiabálta, 1986-ban már történt egy kisebb gátszakadás az egyik közeli tározóban, és bár akkor nem történt katasztrófa, senki nem tanult az esetből.