Jolán
2 °C
4 °C

Nincs ok pánikra, mégis leszívnak egy másik tározót is

2010.10.05. 15:34
Négy ember meghalt, és még hatot keresnek Kolontár és Devecser térségében, a vörösiszappal elöntött településeken. A helyszínre érkező miniszterek az élővíz védelmét és a falvak gyors megtisztítását ígérik. A Magyar Alumínium Zrt. (Mal) százezer forintot ajánl fel a szerencsétlenül jártaknak.

„A veszélyhelyzet elmúlt, most a kármentesítés következik” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az egyik vörösiszappal elöntött településen, Kolontáron kedd délután. „Az első az emberéletek mentése, a lakóhely rendbehozatala” – tette hozzá a szintén a helyszínen tartózkodó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

A több magas rangú politikus jelenlétében tartott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a hétfői katasztrófában négyen vesztették életüket, és hat embert még keresnek. A katasztrófa egyik áldozatát, egy idős asszonyt egyébként fél órával a sajtótájékoztató előtt találták meg a helyszíntől néhány száz méterre, a patak közelében.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke kiemelte, hogy a faluban hamarosan elkezdik a lúgos vörösiszappal szennyezett talaj, az elhullott állatok és a szennyezett növényzet eltávolítását. A vörösiszap és a hulladék lerakására egy régi tározót jelölt ki a timföldgyár. A környékbeliek figyelmét felhívták arra, hogy sehol se fogyasszák a kiskertben termelt zöldséget, és ne etessék fel az állatokkal sem.

Lassan halad a lúg a folyóban

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a következő sürgős feladat az élővizek védelme lesz. Lasztovicza Jenő szerint a lúgos anyagal keveredett víz bekerült a Marcalba, de lassabban halad, mint amire számítottak, így még nem ért el Marcaltőt. A cél, hogy a szennyezés ne érje el a Rábát, majd a Dunát. Huszonégy órán belül megkezdik az áttört tározóval szomszédos kazetta tehermentesítését.

Bár az ajkai polgármester, Schwartz Béla hangsúlyozta, hogy a délelőtti pánik alaptalan volt, és a környék minden gátja biztonságos, a katasztrófavédelem vezetője délután két órakor arról számolt be, hogy a falu feletti másik tározóból százezer liter lúgos vizet semlegesítenek savval, majd ezt a vizet a Torna patakba engedik le. Így a tározó falai tehermentesülnek. Lasztovicza egyébként úgy tudja, hogy a vízügy a múlt héten végzett vizsgálatokat a tározón, és mindent rendben találtak.

Navracsics Tibor ígéretet tett arra, hogy a szerencsétlenül járt családokat százezer forintos gyorssegélyben részesítik. Az összesen harmincmillió forintra becsült segélyt a Magyar Aluminium Zrt. fizeti. Kérdésünkre, hogy a kormány a kármentesítés költségeit a cégre terheli-e, a miniszter úgy válaszolt, hogy jelenleg büntetőeljárás folyik ismeretlen tettes ellen. Ennek az eredményétől függ, hogy kit terhel az anyagi és a büntetőjogi felelősség.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az ügyben még ma összeül a kormányzati koordinációs bizottság.

A falubeliek úgy tudják, hogy a katasztrófavédelem keresi a hétfői katasztrófa esetleges további áldozatait. A falu teljesen elöntött, hídon túli részét kiürítették, jelenleg házról házra járnak a mentők. A házakban a hírek szerint fél méter magasan áll a vörösiszap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?