Judit
3 °C
7 °C

A gátszakadás ellentmond a fizika törvényeinek

2010.10.06. 15:48
A vörösiszap-tározó gátja az erő szimbóluma, mondta Bakonyi Zoltán. A cég vezetője megmutatta nekünk a 65 méter vastag falakat, cáfolta, hogy korábban szivárgott volna az átszakadt tározó, és biztos benne, hogy nem követtek el hibát. A helyszínen győződtünk meg arról, hogy ez a katasztrófa nem is történhetett meg.

"Nézze meg, ez a vörösiszap, szilárd anyag, nem folyhat ki – mutat a Magyar Aluminium cégvezetője a gigantikus, vörös tározóra. – Alaptalan volt a pánik, mert főleg a víz távozott."

A gáton állunk, sűrű, agyagos massza hullámzik a lábaink előtt, bele a horizontba. Hasonló kép legközelebb valószínűleg a Marson fogadja az embert. Bakonyi Zoltánt is megérinti a látvány, mert hirtelen egy aluminiumos mondással rukkol elő: "Két biztos dolog van, a múlt meg a vörösiszapkazetta." Hogy ez mit jelent, nem tudom, de Bakonyi Zoltán tekintetéből meg azt látni, hogy ő viszont abban nem biztos, miért rukkolt elő a belterjes bölcsességgel. Negyvennyolc órája nem aludt, jegyzi meg zavartan, de felesleges a magyarázkodás, mert ez látszik a tekintetén is.

Kattintson a képre!

Zihál, ahogy kaptatunk a katasztrófa sújtotta gát oldalában, hangja néha elbicsaklik: "A cég most a környezetvédelmi hatóság utasítására leállt. Mi 4-5 nap technikai szünet után folytathatnánk a hidrolízist, a végterméket egy másik, előkészített kazettába gyűjthetjük. De ha ez a rendelkezés, mi betartjuk."

Vállalják a milliárdos kártérítést

Megnézzük a megsérült tározó helyett előkészített még üres kazettát. A létesítmény olyan, mint egy domb, aminek a közepén hatalmas, szürkés kráter keletkezett. Belül összecementálódott kohósalak borítja, kívül fűvel benőtt föld. A mérete talán a fele az átszakadt oldalú tározónak, de a vastagsága állítólag a négyszerese. Az új kazettára persze csak akkor lesz szükség, ha engedélyt kapnak a munka folytatására.

Fotó: Huszti István

Bakonyi szerint az üzem működése segít abban is, hogy rendezhessék a károkat. "Egy hónapig tudjuk így húzni, aztán elveszítjük a vevőkörünket. 1100 embert foglalkoztatunk. De mindent megteszünk, hogy segítsük a munkát. Az Allianz Hungaria most kezdte a károk felmérését, pontos adatokat ezért nem tudunk. A felelősségtől függetlenül a Mal szerepet vállal a károsultak megsegítésében. A keletkezett kár nem olyan nagyságrendű, hogy a céget veszélybe sodorja. Néhány tízezer tonna talaj cseréje, vagy akár 100 ezer tonna sem az a nagyságrend, amit ne tudnánk teljesíteni" – hadarja, hogy a kártérítés és kárrendezés milliárdos nagyságrendű összegét még ki tudná gazdálkodni a cég.

Savval előzik meg a pánikot

Közben megérkezünk egy másik tározóhoz. "Ugyanígy nézett ki a megsérült kazetta is" – mutat Bakonyi a csurig töltött tóra, amely egyáltalán nem vörös, inkább piszkos vizű halastóra emlékeztet. Csak akkor szineződik el, tudom meg, ha felkavarodik a víz, például mert éppen önt ki az alant elterülő falura. Ilyesmi azonban biztosan nem fordul elő, mert a védelmi bizottság utasítására a lúgos vizet hamarosan sósavval semleges kémhatásúra hozzák, majd leeresztik a patakba.

Bakonyi egy ideig helyesel, hogy igen, ez a legbiztonságosabb, de aztán elismeri, a műveletre technológiailag semmi szükség, a 40-50 méter vastag falak nem fognak átszakadni, mindezzel a lakosságot szeretnék megnyugtatni.

A fizika nem igazolja az életet

"A kohósalak, amiből a gátakat építjük, összecementálódik, és közepes keménységű betonná áll össze" – ereszkedik térdre az igazgató, és mint valami aranyásó, lefeszeget egy darabot a gát pereméről. Már a tragédiát okozó tározónál járunk, Bakonyi úgy magyaráz, mintha a kertjében vezetne körbe.

"Hétfőn fél 11-kor még itt volt az őr, és semmilyen fizikai vagy kémiai elváltozást nem tapasztalt. A gát nem szivárgott, a zagy az előírt ph-jú volt. Száz százalék, hogy itt senki nem követett el hibát. A gát minőségét egy hónapja ellenőrizték. Az sem igaz, hogy túltöltöttük. Nézze, milyen vastag a gát az alapjainál. Hatvanöt méter. Ez a gát maga az erő definíciója" – mutat előre, és nem tudunk vitatkozni.

Valóban így van, a védmű lenyűgöző méretű, tisztán látszanak az alap méreti a lábunk előtt, ahol ötvenméteres mélység tátong. Alant kis munkagépek takarítják el a hulladékát annak az eseménynek, amely a fizika törvényei szerint nem történhetett meg.

Zavartan hümmögök. Meggyőztek a tudományos bizonyítékok, ugyanakkor nem tudom nem észrevenni a monumentális szakadékot, ahonnan a táj vörössé változik. "Itt olyan természeti összejátszásról van szó, amely a tervezésnél még nem állt fenn" – mondja Bakonyi Zoltán, én pedig nem kérdezek vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?