A maró lúg miatt kerültek kórházba a legtöbben

2010.10.06. 17:29 Módosítva: 2010.10.06. 17:57
Döntő részben a maró lúgtól sérültek meg a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatai. A tározóból kiáramló marónátronos víz a legtöbb ember bőrén égési sérülést okozott, de egy a Semmelweis Egyetemen kezelt kisgyermeknek a szemét marta ki. Van, akit sokk miatt kezelnek. A négy halálos áldozat megfulladt.

A veszprémi kórházban az iszapömlés 25 sérültjét tartják nyilván, akik közül jelenleg kilencet ápolnak a kórházban. Egy ember maradandó károsodást szenvedett.

Egy sérült kihűléses állapotban került be, egy embernél súlyos pszichés reakció lépett fel, az összes többi sérült első- vagy másodfokú égési sérülést szenvedett a lúgtól, mondta Rácz Jenő a veszprémi megyei kórház igazgatója. Egy kisgyermeknek lúgmarástól lett súlyos szemsérülése, őt átszállították a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájára.

A budapesti honvédkórházba tíz, a katasztrófában megsérült embert kezelnek. Közülük egy továbbra is az intenzíven fekszik, hét az égési osztályon és kettő a traumatológián. A legsúlyosabb sérült bőrfelületének hetven százaléka károsodott.

Mint Bazsó Péter orvosigazgató elmondta, a betegek arról számoltak be, hogy amikor a lúgos vízben álltak, s emiatt megsérültek, nem éreztek fájdalmat, "olyan volt, mintha vízben álltak volna". Erre az a magyarázat, hogy a lúgmarás fokozatosan alakul ki. A lúg okozta marásos sérülés nagyon hasonlít az égési sérülésre, és kezelése is hasonló. Egyelőre még egyik beteget sem műtötték meg, mivel a lúgsérülés teljes kialakulásához 24-48 óra kell; a plasztikai beavatkozást csak ezután tudják elkezdeni.

Hasonlóról számolt be a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa, Tamás László János is. Mint mondta, a lúg által okozott vegyi égés jellegzetessége, hogy nem azonnal, hanem néhány nap után roncsolódnak jelentősebben a szövetek, így egy először felületinek tűnő sérülés elmélyülhet és gondot okozhat.

Győrben  három sérültet kezelnek. Egy 70 év körüli férfit a teste kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, az ő állapota súlyos, életveszélyes. Súlyosbítja az állapotát, hogy ő egyéb betegségekben is szenved.

A katasztrófában négyen haltak meg: egy 14 hónapos gyermek, egy idősebb és egy középkorú nő, valamint egy középkorú férfi. Kérdésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte: mind a négyen megfulladtak.