Az ÁSZ a Szent Koronát tenné az alkotmányba

2010.10.06. 19:48 Módosítva: 2010.10.06. 20:05
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslata szerint Magyarország új alkotmányában utalni szükséges a Szent Koronára, a kereszténység hatására a nemzet erkölcsi tartásának kialakulásában, valamint a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjére.

Az ÁSZ elnöke és munkatársai az alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz juttatták el észrevételeiket, melyek között szerepel az is: a hatályos alkotmányból hiányzik a közpénzügyek rendszerszerű szabályozása.

Az Országgyűlés honlapjára szeptember 30-i dátummal került fel Domokos László és az ÁSZ apparátusának javaslatai az új alkotmány alapelveinek kidolgozásával kapcsolatban.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökének, a KDNP-s Salamon Lászlónak eljuttatott levelében Domokos László, az ÁSZ elnöke azt írta: felkérte a szervezet apparátusát, hogy tapasztalataik alapján tegyenek javaslatot az új alkotmány koncepciójának kidolgozásához.

A javaslat szerint az új alaptörvénynek az általános rendelkezések után az alapvető jogokkal és kötelezettségekkel foglalkozó részt, az államszervezetet, végül pedig az alaptörvény stabilitását biztosító rendelkezéseket célszerű tartalmaznia.

Az ÁSZ apparátusa szerint célszerű megőrizni az Állami Számvevőszékre vonatkozó hatályos szabályozás fő tartalmi elemeit. Az ÁSZ szerint nem indokolt változtatni azon sem, hogy a szervezet hivatali típusú maradjon, mert a bírósági típusú modellnek Magyarországon nincs hagyománya. A szervezet jogállásának meghatározásakor el kell kerülni, hogy a számvevőszék hatósággá váljon - írják.

Véleményük szerint az is elfogadható, ha az alaptörvényben az szerepelne," az ÁSZ feladata a közpénzekkel és a közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése", feladatát pedig törvény határozza meg. Azt is leszögeznék: az ÁSZ csak a törvénynek és az Országgyűlésnek van alárendelve.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a hozzá érkező véleményeket nyilvánosságra hozza.

A javaslattételre felkértek között szerepel az eseti bizottság honlapja szerint az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész, az Állami Számvevőszék elnöke, az állampolgári jogok biztosa, az adatvédelmi biztos, a jövő nemzedékek, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek biztosa, valamint a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. A honlap szerint a felsoroltak közül mindenki elküldte javaslatát.

Az új alkotmányt előkészítő eseti bizottság december 10. és 15. között vitatja meg az alaptörvény koncepcióját, az arról szóló határozati javaslatot azt követően nyújtja be az Országgyűlésnek.