Illés Zoltán volt titkára vezeti az iszaptározót rendben találó felügyeletet

2010.10.06. 14:21 Módosítva: 2010.10.06. 14:26
Már hónapok óta Illés Zoltán államtitkár egykori személyi titkára vezeti azt a környezetvédelmi felügyelőséget, amely két héttel a gátszakadás előtt ellenőrizte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolóját. Az államtitkár júniusban nevezte ki az eredetileg általános iskolai tanár végzettségű Zay Andreát, aki korábban a Búbos Banka Kör aktivistájaként került kapcsolatba a környezetvédelemmel, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet élére.

Két héttel a gátfal átszakadása előtt, szeptemberben ellenőrizték a MAL  vörösiszaptározóját a környezetvédelmi hatóság emberei. Az ellenőrzés tényére a természeti katasztrófa miatt összehívott miniszterelnöki sajtótájékoztatón derült fény, ahol az elhárítási feladatokat koordináló Pintér Sándor elmondta, hogy a Kolontárt és Devecsert elárasztó tározót rendszeresen ellenőrizték, „hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni”.

Maga Illés Zoltán pedig többek között arról beszélt arról a katasztrófa után, hogy a tározó esetleg túl volt töltve iszappal, és ez okozhatta a bajt.

Az ajkai tározó a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi körébe tartozik. A felügyelőségnél az Index kérdésére is megerősítették, hogy a két hete történt vizsgálatot a hatóság emberi végezték.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget az illetékesek a gátszakadás óta eltelt időben név szerint nem nagyon emlegették.

A székesfehérvári központtal működő felügyelőség vezetése már június óta a jelenlegi környezetvédelmi államtitkár kinevezettjének kezében van. Illés Zoltán egyik első, és szakmai körökben rögtön nagy port felverő intézkedése volt, hogy az öt megyét ellenőrző Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség élére korábbi személyi titkárát, Zay Andreát nevezte ki.

Kinevezését követően a Népszabadság megtalálta Zay hivatalos életrajzát, amelyben az állt, hogy egykoron részt vett az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Kör alapításában, táborokat, élővízfigyelő programokat szervezett, előtte az egri főiskolán szerzett biológia–technika, majd kémia–környezetvédelem szakon diplomát, majd politikai szakértői szakképesítést, és jogi végzettséget is. Négy évig az MTV Közalapítvány titkárságvezetője, 2004 és 2005 között pedig Illés Zoltán országgyűlési képviselő személyi titkára volt, aztán a Regnum Katolikus Általános Iskola megbízott igazgatói posztjára, majd 2007-ben a Práter Általános Iskola igazgatói székébe jutott. A szakmai életút a cikk megjelenése után egy nappal eltűnt a városatya.hu-ról.

Illés a Heti Válasznak adott interjújában augusztusban azzal indokolta, hogy a hasonló húzásokért sokat támadott szocialistákhoz hasonlóan, nem szakembert, hanem politikai kinevezettet helyezett a hatóság élére, hogy a tíz hatóság közül „a legzűrösebb, legnehezebben kezelhető helyre küldtem az említett munkatársamat. Akiben teljes mértékben megbízom, aki húsz éve környezetvédelemmel foglalkozik, ezenkívül

jogász, van vezetési tapasztalata a Magyar Televíziónál és a közoktatásban is. Mind szakmaiságban, mind a szakterületek ismeretében, mind végzettség tekintetében megállja a helyét, és meg tudja oldani ezt a bonyolult feladatot.”