Platformot alapít Gyurcsány Ferenc

2010.10.06. 13:55
Miután nem sikerült egyesítenie két, szövetségesei által vezetett platformot, újat hoz létre a szocialista pártban Gyurcsány Ferenc.

Demokratikus Koalíció néven új platformot alapít az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök kedden jelezte szándékát a párt elnökségének.

Gyurcsány elképzelései szerint a platform "a 89-es demokraták széles, nyitott társadalmi közösségének és politikai képviseletének megszervezését tűzte ki célul".

Gyurcsány korábban két, már működő platform egyesítését szerette volna elérni, ám a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért és a Magyar Progresszív Társaság egyesülését a szociáldemokrata platform tagsága elutasította. A két platformot egyébként Gyurcsány közeli szövetségesei vezetik, a progresszívek elnöke Ficsor Ádám, a szociáldemokratáké Vitányi Iván. A szociáldemokrata platform társelnöke Hiller István, úgy tudjuk, az egyesítés gondolatát ő fúrta meg.

Az MSZP alapszabálya szerint párttagok szabadon létrehozhatnak platformokat, amelyek politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező nyilvános csoportok. A platformhoz csak párttagok csatlakozhatnak, egy párttag csak egy platformnak lehet a tagja.