Szalai Annamária 1,8 milliót keres

2010.10.07. 10:46 Módosítva: 2010.10.07. 10:50
Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke két helyről kap fizetést. A Stop szerint Szalai augusztus 11-i kinevezése óta elnöki illetménye mellett felveszi régi, ORTT-delegálti fizetését. A megszűnő ORTT rajta kívül még több egykori pártdelegáltnak ad most is fizetést.
szalai annamária portré D  AS20100811012

Szalai Annamáriának, a nemzeti médiahatóság elnökének jelenleg két fizetése van, írta a Stop. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetésével augusztus 11-én megbízott Szalai a már megszűnő ORTT delegáltjaként korábbi munkahelyéről is felveszi járandóságát. A két helyről összesen havi bruttó 1 849 777 forintos fizetést ad neki az állam, és az állami vezetők számára megállapított béren kívüli juttatásokban és szolgáltatásokban is részesül, úgy mint cafeteria, mobiltelefon- és gépkocsi-használat, hivatalos utak napidíja.

Az NMHH elnöke miniszteri illetményre és juttatáskora jogosult. A törvény 2010. augusztus 11-én lépett hatályba, az elnök jogviszonyának kezdete szintén augusztus 11-e.

Az ORTT (volt) tagjait pedig a közigazgatási államtitkár illetményével azonos összegű illeti meg, egészen addig amíg az új médiahatóság teljes egészében fel nem áll. Az ORTT országgyűlés által megválasztott tagjainak a megbízatása, így Szalai Annamária, Tirts Tamás és Ladvánszky György megbízatása még jelenleg is érvényben van, és testületi tagságukért járó illetményükre is jogosultak. Hasonlóképp jár juttatás a többi médiatestületben tagsággal rendelkező 26 MSZP-s, 8 FIDESZ-es, 6 SZDSZ-es, 5 MDF-es és 4 KDNP-s pártdelegáltnak.

Az újság számításai szerint a jelenleg hatályos miniszteri és államtitkári illetmények alapján az Orbán-kormány minisztereinek bére: 1  101  900 forint. Alapilletmény - köztisztviselő illetményalap: 38 650 forint 15,6 szorosa mínusz 15 százalék - plusz az alapilletmény 115 százaléka. Az államtitkárok bére: 747 877 forint. Alapilletmény – a köztisztviselői illetményalap kilencszerese – plusz az alapilletmény 115 százaléka.

Az új médiahatóság valószínúleg novemberben egészül ki a tagokkal. Pillanatnyilag még a jelölőbizottság felállításánál tart a szervezési munka. A jelölőbizottság elnökét a kormányoldal adja, az ellenzéki pártoknak meg kellett egyezniük az alelnök személyéről. A bizottság elnöke a fideszes Cser-Palkovics András lett, az alelnök Mesterházy Attila (MSZP), tagjai Pálffy István (KDNP), Pörzse Sándor (Jobbik) és Karácsony Gergely (LMP).