Pszichológus vizsgálja az ártatlanul gyanúsított romákat

2010.10.07. 18:16
A három roma fiatalember 11 hónapot töltött előzetesben egy rosszakarójuknak köszönhetően. A romák elleni gyilkosságok miatt nyomoztak ellenük, egészen amíg a valódi tettesek rendőrkézre nem kerültek. Az állam nem akar kártérítést fizetni.

Pszichológus szakértő bevonását rendelte el a Heves Megyei Bíróság annak a három tarnabodi roma férfinak az ügyében, akiket 11 hónapig tartottak előzetes letartóztatásban. A három férfit a romák elleni támadássorozat elkövetésével vádolták.

A férfiakat csak tavaly augusztusban engedték el miután Debrecenben elfogták a gyilkosságsorozat tényleges elkövetőit. A nyomozást szeptemberben szüntették meg ellenük.

A videót az elfogásukkor készítette a rendőrség. A nyomozás vezetője a felperesek ügyvédjének azt mondta, hogy ilyen kulturált intézkedést még nem látott. Az ügyvéd, Magyar Elemér szerint a rendőrök indokolatlanul durvák voltak.

A gyanút a nyomozók a férfiak egyik haragosának tanúvallomására alapozták. A tanú azt állította, hogy előző nap puskát látott a gyanúsítottaknál. A mindvégig együttműködő gyanúsítottakat többször kihallgatták, ám ők bűncselekményt sosem ismerték el. Miután a támadások elfogásuk után is folytatódtak, a nyomozók azt vizsgálták, hogy ismerőseik nem alibit próbálnak-e nekik biztosítani.

A felperesek, Németh Renátó, Pusoma János és Szabó Adorján 6,6 millió forint nem vagyoni, és eltérő, de jóval kisebb  összegű vagyoni kártérítési igényt nyújtottak be, jogalap nélküli fogva tartás címén.

A bíróság a csütörtöki tárgyaláson pszichológus szakértő meghallgatása mellett döntött, hogy fel lehessen mérni az alaptalanul fogva tartottakat ért pszichés trauma mértékét. Ügyvédjük szerint nem kell hozzá túl élénk  fantázia annak elképzeléséhez, hogy mit él át 11 hónapon át a börtönben egy "cigánygyerek", akit életfogytiglani börtönnel fenyegető bűncselekménnyel gyanúsítanak – alaptalanul.

Magyar Elemér szerint az állam képviselője elzárkózik a peren kívüli megegyezéstől, és a jelek szerint nem látja be, hogy a felpereseket valóban súlyos sérelem érte. A következő, január 20-i tárgyaláson már elsőfokú ítélet is születhet.