Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Hogyan pusztítaná el a vörös ár Mosonmagyaróvárt?

2010.10.08. 12:25 Módosítva: 2010.10.08. 12:29
Hozzávetőleges adatokkal készített modelleket egy cég arról, mi történne, ha az ország másik három, vörösiszapot tartalmazó zagytározójánál is átszakadnának a gátak. Mivel egy ilyen eseménynek számtalan, kiszámíthatatlan tényezője van, kezdve azzal, hogy az iszapos víz mekkora része szabadul el, a most következő négy animáció azt tudja megmutatni, hogy a domborzatból, illetve a felszín anyagából következően milyen irányban terjedne az iszapár.

Mosonmagyaróvárt szinte az utolsó házig elöntené a szennyeződés, miközben Almásfüzítő és a közeli Neszmély esetében a Duna gyorsan tovább is szállítaná a mérgező anyagokat.

Az ajkai katasztrófa október 4-én, hétfő délben történt. A Mal Zrt. timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál szakadtak át a gátak. Az esethez utólag készültek modellek, korábban viszont senki nem gondolt arra, hogy ilyesmi bármikor bekövetkezhetne.

Ajka
Ajka

A modellek generálásához a honvédség domborzati és felszíni fedettségi térképét használták fel, valamint egy nemzetközi összefogás műholdas fedettségi térképét. A képsorozatok elkészítéséhez legalább 17 paramétert kell megadni, mint például az anyag terjedési sebessége, vagy összetétele, valamint, hogy milyen területen halad keresztül, erdőn vagy mondjuk betonúton.

A nálunk látható képeken véletlenszerűen jelölték ki, hogy a gát mely pontja szakad át8, a zagy különböző összetevőit se határozták meg teljes pontossággal, annyi azonban látszik, hogy a domborzati adottságok szerint a szennyezett, mérgező folyadék merre terjedne.

A programot a határőrségnél, illetve a rendőrségnél használják, hogy feltérképezhessék egy bűnöző menekülési útvonalát, illetve, hogy sejthessék, milyen messze juthatott egy határsértő adott körülmények között.

Almásfüzitő
Almásfüzitő
Mosonmagyaróvár
Mosonmagyaróvár
Neszmély
Neszmély

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport