Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Hogyan pusztítaná el a vörös ár Mosonmagyaróvárt?

2010.10.08. 12:25 Módosítva: 2010-10-08 12:29:13
Hozzávetőleges adatokkal készített modelleket egy cég arról, mi történne, ha az ország másik három, vörösiszapot tartalmazó zagytározójánál is átszakadnának a gátak. Mivel egy ilyen eseménynek számtalan, kiszámíthatatlan tényezője van, kezdve azzal, hogy az iszapos víz mekkora része szabadul el, a most következő négy animáció azt tudja megmutatni, hogy a domborzatból, illetve a felszín anyagából következően milyen irányban terjedne az iszapár.

Mosonmagyaróvárt szinte az utolsó házig elöntené a szennyeződés, miközben Almásfüzítő és a közeli Neszmély esetében a Duna gyorsan tovább is szállítaná a mérgező anyagokat.

Az ajkai katasztrófa október 4-én, hétfő délben történt. A Mal Zrt. timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál szakadtak át a gátak. Az esethez utólag készültek modellek, korábban viszont senki nem gondolt arra, hogy ilyesmi bármikor bekövetkezhetne.

Ajka
Ajka

A modellek generálásához a honvédség domborzati és felszíni fedettségi térképét használták fel, valamint egy nemzetközi összefogás műholdas fedettségi térképét. A képsorozatok elkészítéséhez legalább 17 paramétert kell megadni, mint például az anyag terjedési sebessége, vagy összetétele, valamint, hogy milyen területen halad keresztül, erdőn vagy mondjuk betonúton.

A nálunk látható képeken véletlenszerűen jelölték ki, hogy a gát mely pontja szakad át8, a zagy különböző összetevőit se határozták meg teljes pontossággal, annyi azonban látszik, hogy a domborzati adottságok szerint a szennyezett, mérgező folyadék merre terjedne.

A programot a határőrségnél, illetve a rendőrségnél használják, hogy feltérképezhessék egy bűnöző menekülési útvonalát, illetve, hogy sejthessék, milyen messze juthatott egy határsértő adott körülmények között.

Almásfüzitő
Almásfüzitő
Mosonmagyaróvár
Mosonmagyaróvár
Neszmély
Neszmély

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!