Illés: Menthetetlen a sérült tározó

2010.10.10. 12:19

A környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó. Le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala, jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a vörösiszap sújtotta katasztrófatérségben, Kolontár határában.

Az államtitkár a térség védekezési munkáit megtekintő sajtóbejáráson hazai és nemzetközi újságírók előtt úgy fogalmazott: "egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia", és most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat a településen keresztül egészen a 8-as útig.

Illés Zoltán kijelentette: minden szakember arra számít, hogy leomlik a tározó fala, de az abban tárolt vörösiszapot megpróbálják "mederben" tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni.

Vasárnap 11-kor Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár megmutatta a sajtónak az épülő új gátrendszert Kolontár határában, jelentette tudósítónk. A most épülő gát négy méter magas, az alapjánál átlag 25-30 méter széles, a felső koronája tíz méter széles lesz. Az új gát 400 tonna dolomitot tartalmaz, és védelmet nyújt Kolontár északi, észak-keleti csücskének, ami eddig védtelen volt.

A gátrendszert nemcsak azért építik, hogy megakadályozza az esetleges újabb iszapömlést, hanem a későbbiekben a Torna-patak áradása ellen is védi majd a Kolontárt és Devecsert összekötő utat.

Illés szerint a gátrendszer építése hétfő estére befejeződik, és körülbelül százmillió forintjába kerül a költségvetésnek. A hatszáz méter hosszú rendszer Illés szerint túlbiztosítás: a zagytározó a most megcsúszó kazettájában ugyanis nincs lúgos víz, csak vörös iszap, ezért a számítások szerint ha átszakadna a megrepedt fal, a sűrű iszap "csak" 500-1000 méterre folyna ki, lassú folyással - azaz a hétfői, szökőárszerű iszapömlésre már nem kell számítani.

A végső megoldás a X. kazetta gátjának falán hétfőn keletkezett hatalmas lyuk befoltozása lesz: az szeretnék, ha a MAL Zrt. itt egy új vasbeton gátat építene. Ez több hónapot vehet igénybe, mivel olyan, mintha három tízemeletes házat kellene felhúzni oda, ez pedig azt jelenti, hogy elhúzódó védekezésre kell felkészülni, hangsúlyozta Illés.  • Tippek
  • Hitelkártya