Megúszta a Duna, éled a Marcal

2010.10.10. 12:31

Sem fémmel, sem szerves anyaggal nem szennyeződik a Duna a tragédia közelebbi környezetében, még a Marcalon alkalmazott kárenyhítési technológiának köszönhetően. A Dunán Gönyűnél vasárnapra 7,54-re csökkent a víz pH-értéke, olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnapi tájékoztatásában.

A Torna-patakon érkező vörösiszap-szennyezést a Marcalnak a Torna-torkolat és a Rába-torkolat közötti szakaszán már semlegesítették. A vízszennyezés hatását két lépésben szüntették meg a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakemberei. Első lépésként gipszet adagoltak több ponton, majd a Marcal rábai torkolata előtt ecetsavval állították be a megfelelő pH-értéket. A szennyezett lebegtetett hordalékot ugyanezen szakaszon a kiépített fenékküszöbök segítségével ülepítik.

A Marcal alsó szakaszán a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból már megkezdődött az élet visszatelepülése a folyó vizébe.

Az OKF közleménye hangsúlyozza, hogy az alkalmazott eljárások környezetbarát technológiák, a kivitelezés garantálja az üledék teljes visszatartását, valamint a pH-érték tűrhető állapotra beállítását. Az alkalmazott pH-t csökkentő anyag (gipsz), valamint a savazásra használt szerves sav (ecetsav) szintén környezetbarát anyag.

000T TRPar3514129

A vasárnap reggeli méréseknél a Marcalban 8,19-es, a Rábában 8,2-es, a Mosoni-Duna hídnál 8,26-os pH-értéket mértek, a Nagy Dunán pedig 7,54-re csökkent a víz pH-ja.

Az Észak-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta korábban az MTI-t, hogy azért állhattak le a Marcalon az ecetsav és a gipsz vízbe keverésével, mert a folyó pH-értéke 8,5 alá csökkent, azaz természetközeli tartományban van. A Marcal felső szakaszáról érkező gipsz további oldódását légbefúvásos technológiával biztosítják. A vizet azért dúsítják levegővel, hogy az ülepedésre hajlamos gipsz hatékonyabban feloldódjon.

A katasztrófavédelem mindenestre felkészült egy esetleges újabb szennyező hullám elhárítására, kezelésére. Elkészült, a gipszszállítás logisztikája, rendelkezésre áll az esetleges újabb szennyeződés esetén szükséges ecetsav-készlet is. készenlétben várnak a légi beavatkozáshoz szükséges egységek is.