Uniós eljárás a Girincsi Nagyerdő kiirtása miatt

2010.10.10. 21:17
Jogsértési eljárás indul a Girincsi Nagyerdő fáinak kivágása miatt, az Európai Bizottság szakemberei szerint Magyarország eddig nem hozott megfelelő intézkedéseket az erdőt ért kár ellentételezésére .

Jogsértési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a teljesen tarra vágott Girincsi Nagyerdő miatt. A nemzetközi szervezet szakemberei szerint Magyarország nem teljesítette a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló kötelezettségeit.

Az ügyben a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) tett panaszt, Zsák Ferenc Tibor a TTT elnöke azt mondta, hogy az úgynevezett EU Pilot vizsgálat a közelmúltban zárult le. Ennek eredménye az a levél, amit az Európai Bizottság a magyar kormánynak címzett.

Ebben azt fogalmazták meg, hogy hazánk eddig nem hozott megfelelő intézkedéseket a Girincsi Nagyerdőt ért kár ellentételezésére és a Natura 2000 hálózat általános ökológiai egységének megóvásáért. Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére arra, hogy a döntéssel kapcsolatos észrevételételeit megtegye.