Visszamehetnek állatot etetni a kolontáriak

2010.10.10. 09:45
Kolontárt szombat reggelre ürítették ki az iszaptározó északi falán lévő repedés mozgása miatt. A lezárt faluban csak mentősök, katonák, katasztrófavédők, illetve a védekezési munkákban résztvevők tartózkodhatnak.

Szervezett formában visszamehetnek a lakók a kiürített Kolontárra, hogy megetethessék a hátrahagyott háziállataikat. Az alig ezer lelkes településen az ellátásra váró jószágokhoz naponta kétszer térhetnek vissza a helybeliek.

A lakók számos háziállatot hátrahagytak, ezek ellátásáról úgy gondoskodhatnak, hogy az előre egyeztetett időpontban a lakók visszatérhetnek a településre. A szervezett formában történt látogatást csak a közösségi szálláson, vagyis az ajkai sportcsarnokban elszállásolt emberek között tudják megszervezni.

A Veszprém megyei települést szombat reggelre ürítették ki, a lezárt faluban csak mentősök, katonák, katasztrófavédők, illetve a védekezési munkákban résztvevők tartózkodhatnak. Kolontárról 715 ember költözött el ideiglenesen, de 24-en úgy döntöttek, nem engedelmeskednek a hatósági utasításnak, és saját felelősségükre otthon maradnak - mondta Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő vasárnap reggel.

Szombaton nap közben állatmentők összegyűjtötték azokat a kutyákat, macskákat, amelyek elszállítását a lakosok kérték, valamint a település utcáin kóborló állatokat. Fehér védőruházatot és porvédő maszkot viselő állatvédők járták az utcákat, hogy a megadott címekről összegyűjtsék az állatokat, illetve ellássák őket.

A néptelen utcákon rendőrök járőröznek, őrzik a hátrahagyott értékeket. Az utcákon csak a hatósági járművek közlekednek. Az éjszaka folyamán hőkamerával is felszerelt helikopterrel többször is ellenőrizték a lezárt települést. A településre bejutni illetéktelenek szinte lehetetlen, 8-10 helyen is ellenőrzik a Kolontárra bevezető utakon az elhaladó járműveket.

Szintén le van zárva Devecser. A kisvárosba csak az ott lakók és hozzátartozóik, valamint a védekezésben részt vevők mehetnek be.