Felsőzsolca újjáépítői terveznének telepet Devecserre a katasztrófa károsultjainak

2010.10.12. 15:56
Nem az első hírekben szereplő Makovecz Imre, hanem egyesülésének két, árvizi vészhelyzetekben tapasztalatot szerzett tagja állhat a Devecserben épülő telep tervezésének élére. Közben egy osztrák vállalkozó vállalta, hogy ingyen építene 15 sorházat, és gyűjtést is indított hazájában.

Egymással párhuzamosan két társaság is felajánlotta segítségét a vörösiszap-katasztrófa miatt lakóhely nélkül maradtaknak. Az árvíz sújtotta Felsőzsolca újjáépítésében is részt vevő építészek ambiciózus terve szerint egész negyedet építenének Devecseren. Turi Attila és Zsigmondi László építészek gyorsan felhúzható házakat építenének, amelyekbe a tél előtt be lehetne költözni. Kérdésünkre, hogy ki finanszírozná a tervezést és a kivitelezést, egyelőre nem tudtak válaszolni, interjúnk idején tartottak a devecseri polgármesterhez az első megbeszélésre.

Karácsonyra beköltözhetnének

Turi Attila elmondta, a katasztrófavédelemtől kapták a felkérést, mivel már van tapasztalatuk az ilyen projektekben. A sajtóban megjelent híreket, miszerint Makovecz Imre, az Orbán Viktor barátjaként is ismert építész tervezné az új devecseri negyedet, Turi úgy kommentálta: a tervezést végző Kós Károly Egyesülés keretében folyhat a munka, ennek az egyesületnek valóban Makovecz Imre a szellemi vezetője.

A telep önkormányzati területre épül, erősítette meg információinkat Devecser polgármestere. Toldi Tamás elmondta, hogy egy korábbi rendezési terv szerint már beépítésre kijelölt területre kerülnének a károsultaknak épített házak. “Előregyártott elemekből, száraz technológiával már karácsonyra beköltözhető házak épülhetnek” – mondta a polgármester.

Hogyan választották ki a Kós Károly Egyesülést – kérdeztük, amire Toldi elmondta: Orbán Viktor kolontári látogatásán megmutatta, melyik nyolc házat kell lebontani, mert akadályozzák a gátépítést. A miniszterelnök ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az emberek nem maradhatnak fedél nélkül, és új negyedet kell építeni. A devecseri polgármester Kolontárról hívta át az ott szemléző építészeket.

Osztrák segítség

A magyar összefogással párhuzamosan egy osztrák tulajdonú, Devecserben működő cég is a károsultak segítségére siet. Az építészeti alapanyagokkal és ingatlanhasznosítással foglalkozó vállalat 15 házat építene a faluban. A Leier Hungaria Kft. vezetője, Vaskó Zsolt elmondta, ha az önkormányzat rábólint, akkor a házakat karácsonyra át tudnák adni. Biztosat azonban nem tudott még mondani, mert projektjük attól is függ, milyen megállapodás születik a magyar építészekkel. Szó lehet akár közösen épített lakóövezetről is.

A cég vezetője, Michael Leier hazájában létrehozott egy támogatásokat gyűjtő és menedzselő alapot. Ennek tagjai a burgerlandi tartomány, a burgerlandi iparkamara, a magyar konzulátus és maga a tulajdonos is. A tagok nem csak pénzt adnak az alapba, de ismertségüket felhasználva nagy támogatókat gyűjtenek Ausztriában.