Korrupciógyanú a Hortobágyi Génmegőrző Kft-nél

2010.10.12. 17:37
"Megvan a hortobágyi "nokiás doboz" - így kommentálta a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. jogi képviselője kedden, hogy – az eddigi vizsgálatok szerint – szabálytalan szerződésekkel 100 milliós kárt okoztak a cégnek a kft. volt vezetői.

Orosz János, a Génmegőrző Kft. jogi képviselője szerint a cégnél az átadás-átvétel során bukkantak a szabálytalan szerződésekre. Október 6-án ugyanis azonnali hatállyal megszűntették Gencsi Zoltánnak, a Génmegőrző kft. ügyvezető igazgatójának és Puskás Nándornak, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatójának a munkaviszonyát, és új vezetőket bíztak meg az állami cégek irányításával.

Az eddigi, mintegy három évre visszatekintő vizsgálat során olyan szabálytalan integrátori szerződéseket találtak, amelyeket a cég aláírási joggal rendelkező vezetői saját magukkal, illetve családtagjaikkal, baráti cégekkel kötöttek, s ilyen címen 206 millió 900 ezer forintot fizettek ki – ismertette a részleteket Orosz. Miután a kedvezményezettek az összeg jelentős részét költségként visszajuttatták a kft.-nek, a céget ténylegesen mintegy 100 millió forint kár érte.

A jogi képviselő  hangsúlyozta: nem kerestek ilyen szerződéseket, hanem az átadás-átvétel hivatalos folyamatában találták meg azokat, s eddig mindössze három évre visszamenőleg vizsgálódtak. Orosz szerint a szabálytalan szerződések nem érintik a génmegőrző volt első számú vezetőjét, azokat nem ő, hanem volt helyettese, illetve más vezetők írták alá. Az MTI információi szerint még a héten büntető feljelentést tesznek a szabálytalan szerződések miatt.

Gencsi Zoltán, a génmegőrző kft. menesztett igazgatója közölte: az új ügyvezetés és közte az átadás-átvétel a törvényes előírásoknak megfelelően zajlik, abban kölcsönösen együttműködnek. "Az eljárás során a visszaélésekre utaló adatokat számomra nem tárták fel, ezért érdemben erről nem tudok megnyilvánulni" – közölte Gencsi.

Az MNV igazgatósága Puskás Nándor munkaviszonyának megszüntetésekor a cég igazgatóságát is menesztette. Az igazgatóság elnöke Forgács Barna, a Hajdú-Bihar megyei Agrárkamara elnöke, a Magyar Agrárkamara közelmúltban lemondott elnöke volt. Mindkét cégnél új felügyelő bizottságot választottak. Ezzel a lépéssel a Génmegőrző Kft.-nél mások mellett megszűnt Persányi Miklós volt környezetvédelmi miniszter felügyelőbizottsági tagsága.