Egy év felfüggesztettet kapott Budaházy

2010.10.13. 11:38 Módosítva: 2010.10.13. 14:39
Egy év felfüggesztett börtönre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélethirdetést a hallgatóság kiabálása szakította félbe. Rendőrök ürítették ki a tárgyalótermet. Később Budaházy is közbekiabált, ezért őt is kivezették a teremből.

Az ítélet kihirdetése után, az indoklás felolvasásakor a bíró megemlítette azt az ügyet, amely miatt Budaházy jelenleg előzetes letartóztatásban van (terrorcselekmény bűntettével, és aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják). A hallgatóság soraiból erre többen elkezdtek kiabálni ("vérbíró", "gazemberek", "éljen Budaházy"), majd Budaházy azt kiáltotta a bírónőnek, hogy tele van a töke azzal, hogy 16 hónapja van előzetesben, míg mások szabadon rohangálnak. A bírónő felszólította a jelenlévőket, hogy fejezzék be a kiabálást. Miután ez nem történt meg, a rendészek rendőrt hívtak.

A helyszínre legalább 15 egyenruhás rendőr érkezett. Parancsnokuk először udvariasan felszólította a kiabálókat, hogy hagyják el a tárgyalótermet. Miután nem mozdultak, a rendőr többször megismételte a felszólítást, majd kényszerintézkedést helyezett kilátásba. A kiabáló hallgatóság ezután lassan elhagyta a termet, csak a sajtó maradhatott bent. Az ítélethirdetés ezután folytatódott.

DBELO20101013002

A vád szerint Budaházy írásaival arra próbált meg rávenni embereket, hogy vegyenek részt az államforma megváltoztatását célzó erőszakos cselekményekben. Miután Budaházy ott volt az MTV-székház 2006. szeptemberi ostrománál és a szovjet emlékmű megrongálásánál, ismeretlen helyre költözött, onnan küldözgette ezeket az írásokat internetes honlapoknak és hírportáloknak.

A 2007 szeptemberében írt vádirat szerint olvasóit konkrét utak és közlekedési csomópontok megjelölésével Budapest blokád alá vételére buzdította, valamint a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására, a székházostrom miatt letartóztatottak kiszabadítására, és más, kifejezetten meg nem nevezett emberek szabadságtól való megfosztására biztatta őket.

Budaházy felhívásai erőszakos cselekményeket közvetlenül nem váltottak ki, mert bár voltak tüntetések az általa megjelölt helyszíneken, azokat nem az ő hatására rendezték.

Az indoklásban a bíró hosszan idézett Budaházy írásaiból. Mint megállapította, a vádlott többször átlépte a szólásszabadság alkotmányos kereteit, bár írásainak jelentős része annak keretein belül maradt. A bíróság szerint a vádban szereplő cselekmény elkövetéséhez nem szükséges, hogy az írásokban megfogalmazott elképzelések ténylegesen megvalósuljanak, elég, ha fennáll ennek veszélye. Budaházy ezzel kimerítette az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületét.

Az ítélethirdetést még két közjáték zavarta meg. Amikor a bíró Budaházy egyik írásában ahhoz a részhez ért, hogy "Szavazott-e ön arra, hogy a stratégiai ágazatok külföldi kézbe kerüljenek", egy a teremben maradt újságíró, aki "Szabadságot Budaházynak" feliratú pólót viselt, hangosan nemmel válaszolt. Távoznia kellett. Elmenőben még odakiabálta, hogy "az ilyen bíróság, az való a vádlottak helyére".

ÍtélethirdetésFotó: Beliczay László
Ítélethirdetés
Fotó: Beliczay László

Amikor a bíró arról beszélt, hogy Budaházy állításaival ellentétben Magyarországon nem volt zsarnokság, a vádlott mormogott valamit. A bíró fölszólította, hogy maradjon csendben, mire Budaházy azt kiabálta, "nem maradok csöndben, követelem, hogy engedjenek ki a börtönből, felháborító ez az egész". A rendészek Budaházyt az ítélethirdetés befejezése előtt kivezették a teremből.

Az ügyben a Fővárosi Bíróság 2008 januárjában először felmentő ítéletet hozott, de a Fővárosi Ítélőtábla ezt a felmentő ítéletet megalapozatlanság miatt 2008 novemberében hatályon kívül helyezte. A Fővárosi Ítélőtábla az eljárás megismétlésére kötelezte a Fővárosi Bíróságot, azzal, hogy tisztázzák, az ügyész a vádat pontosan melyik írásokra és az írások mely kitételeire alapozza.

Az új ítélet 2009. szeptember 16-án született meg, ekkor egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki Budaházyra. A döntés ellen fellebbezett Budaházy a védőjével, Gaudi-Nagy Tamással. Emiatt került az ügy most a Fővárosi Ítélőtáblára.

Az ügyész múlt pénteki perbeszédében az egyéves felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítélet helybenhagyását és jogerőre emelését kérte. Gaudi-Nagy védence, Budaházy felmentését kérte, bűncselekmény hiányára hivatkozva. Budaházy múlt pénteken az utolsó szó jogán nem vitatta, hogy meg akarta változtatni az ország közjogi berendezkedését, de azt mondta, ő ezt nem erőszakkal, hanem az ellenállás demokratikus jogával élve akarta elérni. Az ellenállásról beszélve Nelson Mandelával, Mahatma Gandhival és Theodore Roosevelttel példálózott.

Budaházy egy másik ügy miatt több mint egy éve előzetes letartóztatásban van. Terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolja a főügyészség.