Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazament a Mal vezére

Szerda délután a Veszprémi Városi Bíróság szabadlábra helyezte a Mal Zrt. vezérigazgatóját. A bíróság szerint a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn, és sem szökéstől sem bizonyítékok megsemmisítésétől sem kell tartani. Hétfőn a miniszterelnök jelentette be őrizetbe vételét a parlamentben.

Hazaengedte a bíróság Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját. Az iszapkatasztrófát okozó cég vezetőjét még hétfő reggel vették őrizetbe. Az ügyészség kezdeményezte Bakonyi előzetes letartóztatását, erre azonban a Veszprémi Városi Bíróság szerda délután nem látott okot. A megyei ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így a döntés nem jogerős. Bánáti János, a vezérigazgató ügyvédje az Indexnek azt mondta, hogy jelenleg semmi sem korlátozza Bakonyi szabad mozgását.

Bakonyi Zoltán távozik a Veszprémi Városi Bíróság épületéből
Bakonyi Zoltán távozik a Veszprémi Városi Bíróság épületéből

A bíróság szerint a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn Bakonyi ellen. Az ügyészség még csak most rendelt ki szakértőt, hogy megállapítsa, miért omolhatott be a cég egyik tárolójának a gátja. Amíg nem világos, hogy mi okozta a kilenc ember életét követelő katasztrófát, addig a személyi felelősség megállapítása is korai, mondta az ügyvéd az MTI-nek.


Bakonyit az ügyészség több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja. Konkrétan azt rótták terhére, hogy aláírta a cég katasztrófavédelmi tervét, amely a hatóság szerint hiányos volt, hiszen nem rendelkezett a mostanihoz hasonló baleset kezeléséről. Továbbá nem alakíttatott ki megfelelő védműveket és jelző-riasztórendszereket.

Az előzetes letartóztatást az ügyészség azért kezdeményezte, mert attól tartanak, hogy Bakonyi bizonyítékokat semmisíthet meg, illetve tanúkat befolyásolhat. A bíróság azonban ezt nem látta bizonyítottnak. Bánáti azt mondta, hogy a rendőrség már minden iratot lefoglalt, így a bizonyítékok megsemmisítése már lehetetlen volna. Az ügyvéd nem tudta, hogy valóban van-e terhelő valomás védence ellen. Kedden a Blikk arról írt, hogy egy mérnök tett ilyen értelmű vallomást.

Bakonyi őrizetbe vételét Orbán Viktor miniszterelnök személyesen jelentette a parlament hétfői ülésén. A kormányfő kijelentette, hogy szerinte emberi mulasztás okozhatta a katasztrófát.

Bakonyi őrizetbe vétele alatt részletes vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsításával és őrizetbe vételével szemben.