Bárki írhat alkotmányt, írjon egyet ön is!

2010.10.14. 16:50
A lehető legszélesebb alapra helyezné az alkotmányozás folyamatát Pettkó András volt parlamenti képviselő. Bár szerinte az alkotmányról végső soron a kormánypártoknak kell dönteniük, javaslatokat bárki tehet. Csak regisztrálni kell.

"Aki nem netre kész, az nem menetre kész" - nyitott rögtön egy büntető szóviccel csütörtöki sajtótájékoztatóján Pettkó András volt parlamenti képviselő, mindannyiunk kedvenc képviselői honlapjának gazdája, a legendás interaktív parlamenti séta feltalálója. Pettkó 2010-ben nem indult a választásokon, de ez nem változtatta meg, továbbra is foglalkoztatják a közügyek. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy webalkotmány.hu néven honlapot indított, ahol egy regisztráció után bárki megteheti saját javaslatát az új magyar alkotmányhoz.

"Már van hét regisztrált felhasználónk" – mondta sajtótájékoztatóján. A regisztráltak között a cikk szerzője is szerepel, bár valami rejtélyes technikai hiba miatt belépnie egyelőre még nem sikerült. Pedig javaslata lenne is, Pettkó alkotmánykiegészítéséhez tenne módosító javaslatot.

Erre elvileg van is lehetőség. "Mindenki módosíthatja a másik alkotmányjavaslatát. Amennyiben a javaslattevő egyetért a módosítással, elfogadhatja azt. Ha elveti, a módosítást tevő dönthet úgy, hogy saját javaslatként jelenteti meg elképzelését az oldalon" – ismertette Pettkó az oldal bázisdemokrata működési modelljét. A javaslatokat kommentálni lehet, és fórum is van a javaslatok megvitatására. Moderációra is van lehetőség, bár Pettkó reményei szerint civilizált párbeszéd alakul majd ki az oldalon. Annyit azért megenged, hogy a fórum és a kommentek erőteljesebben lesznek moderálva, mint a javaslatok, hiszen egy új alkotmányra vonatkozó előterjesztés nem feltétlenül felel meg a jelenlegi alkotmányos normáknak.

Pettkó szerint szükség van új alkotmányra, hiszen "a XXI. században nem élhetünk egy XX. századi alkotmány szerint". Az alkotmány megalkotásának felelőssége szerinte a kétharmados többségben lévő kormánypártoké, weboldalának célja csupán az, hogy az érdeklődök megtehessék saját javaslataikat. Ötletével nem kereste meg a kormányt, reméli, hogy maguktól is rátalálnak az oldalra. Mindenesetre a sajtótájékoztató egyik pontján a Facebookon – merthogy a webalkotmany.hu-nak facebookos oldala is van – csatlakozott Orbán Viktor rajongói oldalához.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A frissen indult oldalon egyelőre csak három alkotmányos javaslat olvasható. Az egyik szerint maradjon minden a régiben, csak a jelenleg érvényes alkotmány ideiglenes jellegét kimondó preambulumnak kéne változnia. A másik javaslatnál egy pillanatra azt gondoltuk, hogy megtörtént a lehetetlen, Seres László, a magyarországi libertarianizmus lobogó fáklyája megtalálta a humorérzékét, de mint kiderült, a mindössze ötpontos javaslatot Pettkó másolta ki a publicista egyik cikkéből. A harmadik javaslat Pettkó saját alkotmánykiegészítése az alapvető hírközlési-informatikai jogokról. Ennek alapján az állam minden egyes polgárának születésétől fogva alanyi jogon állampolgári emailcímet biztosítana, megerősítené a netes ügyintézés lehetőségét és bevezetné az e-személyit.

Kérdésünkre, hogy az e-személyihez járna-e pop-up rendőr, aki időnként felugrana, és megkérdezné, hová lesz a séta, Pettkó bevallotta, hogy pár éve még azt hitte, lesznek cyberrendőrök. A javaslat azonban valójában arról szól, hogy a mostani rengeteg igazolvány helyett plasztikkártyán lehetne tárolni a lényegi adatokat, amikhez aztán a hatóságok különböző jogosultságok alapján hozzáférhetnének. Egy ilyen e-személyi egészségügyi adatokat is tartalmazhatna, így ha valaki összeesik az utcán, a mentők a vércsoportjától a kórtörténetén át minden lényegi információhoz hozzájuthatnának, hiszen a tb rendszerében már úgyis lekérdezhető, hogy milyen orvosi ellátásban részesült egy járulékfizető.

És hogy mi lesz a webalkotmany.hu-val, ha már elfogadták az új alkotmányt? Pettkó víziója szerint átalakulhatna egy e-demokrácia portállá, ahol bárki beterjeszthetne törvényjavaslatokat. Példaként az észt e-demokrácia portálra hivatkozott. Az észt rendszerben tényleg bárki javaslatokat tehet, másfél évvel ezelőtti állás szerint csaknem 150 javaslatból 13-at el is fogadott a parlament.