Prágában demonstrálnak Geréb mellett

2010.10.14. 12:05
Csütörtök délután a prágai magyar nagykövetség előtt egy szál virággal tüntetnek az otthon szülés cseh támogatói. A szervezők békés demonstrációra készülnek, és levelet készülnek átadni a nagykövetségnek.

„Přineste květinu pro Ágnes Geréb před maďarskou ambasádou”, vagyis mindenki vigyen egy szál virágot a magyar nagykövetségre Geréb Ágnesért – így szól az a cseh nyelvű felhívás a Facebookon, amely Magyarország prágai követségéhez invitálja a szülésznő támogatóit csütörtök délután 3 órára. A Prodpora pro Ágnes Geréb (támogatás Geréb Ágnesnek) nevű Facebook-csoport akciója nem korlátozódik a cseh fővárosra: egy másik üzenetben arra kérik az otthon szülés magyarországi élharcosának támogatóit, hogy bárhol is vannak a világon, vigyenek virágot az ottani magyar nagykövetség épületéhez.

gereb1

A kezdeményezésnek nincs különösebb visszhangja a közösségi szájton, az esemény falán csak néhány üzenet látható, az is mindössze három felhasználótól. „Mindenképpen jöjjön el a Magyar Köztársaság Nagykövetsége elé szervezett demonstrációra Prágába! Ha nem tud ezen részt venni, írja meg a nagykövetségnek, hogy mit gondol Ágnes bebörtönzéséről: a prg@kum.hu címre” – szól az október 10-én kelt nyitó üzenet.

Ők is posztkommunisták

Lindmayer Katalin, a poszt szerzője szerint a prágai demonstráció a 163 ország bábaszervezeteit tömörítő Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezésen keresztül indult, amelynek Lindmayer a magyarországi képviselője. „A cseh szervezetek azért ilyen aktívak, mert posztkommunista országként ők is ugyanonnan indultak, mint mi – mondta Lindmayer az Indexnek. Csehországban az otthon szülés ügye jóval előbb tart, mint Magyarországon, a bábák végigkísérik a várandós anyákat a terhesség és a szülés folyamata alatt, és az otthon szülést szabályozó törvénye is van az országnak, mondta Lindmayer.

Eliska Kodysova, a csütörtöki demonstráció cseh szervezője elmondta, hogy alapjában véve csendes tüntetést szerveznek, és a résztvevőktől azt kérik, egy-egy szál virágot hozzanak magukkal – mindegy, milyen virágot. Kodysova, aki pszichológus, és az „egészséges szülőségért” (healthy parenting) harcoló cseh szervezet, az Aperio tanácsadója, azt mondta, a csütörtöki demonstrációt mint „érdekelt állampolgár” szervezte. Az előre bejelentett, engedélyezett megmozdulásra körülbelül száz résztvevőt várnak, akik között ott lesznek a szabad szülést támogató és az emberi jogokért küzdő különböző cseh szervezetek képviselői.

A tüntetés résztvevői arra készülnek, hogy levelet adnak át a követségnek, amelyben követeléseiket fogalmazzák meg, és kifejezik szolidaritásukat Geréb Ágnessel. „Ez inkább szimbolikus gesztus – mondta Kodysova. – Azért tesszük, hogy hallassuk a hangunkat, hogy jelezzük, érdekel minket, ami Magyarországon történik.”

Geréb Ágnest október 5-én kedden vette őrizetbe a rendőrség Budapesten, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanújával, miután egy várandós nőt kórházba kellett szállítani a XII. kerületi Napvilág Születésházból.