Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Az ember, aki soha nem mosott kezet

2010.10.15. 16:21
Mosdatlanul a kézmosás világnapján. Egy iskolában próbálunk rájönni, mi is ez az egész, de beleütközünk Kovács Ágnes olimpiai bajnok tenyerébe.

"De jó lehet nagy, nemes ügyekkel foglakozó nemzetközi szervezetben dolgozni, és időről időre nemzetközi akciókat kitalálni" – gondoltam magamban először. "Húha, a jobb kezemen nem vágtam le a körmöm, hangosabban szipogok az egyszeri elempésnél, és úgy bevág az alsógatya a fenekembe, hogy a piszkos fülem adja a másikat" – gondoltam másodszor, és már ott is álltam az ország legszebb általános iskolája előtt, a Városligeti fasorban, ahol a kézmosás világnapját ünnepelték a gyerekek az UNESCO szervezésében.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

"A kézmosás világnapja közeli rokona lehet a Fogfúrás Hetének, a Fésülködőpénteknek és a Füled Mögött Is! mozgalomnak, testvérszervezetei a Nem Mocorgok Egész Szentmise Alatt és a Feljelentek Minden Köpőcsövezőt." El sem tudtam képzelni, hogyan lehet népszerűsíteni egy olyan, egyszerre ellenszenves és tökéletesen felesleges dolgot, mint a kézmosás, ezért egykedvűen homloküregig szippantottam egy adag taknyot, és odamentem a gyerekekhez.

Megdermedt köpettel a tisztaságért

A kicsinyek kint cirkáltak az iskola előtti járdán, és a retkes kéz elleni harc jegyében celofánba csomagolt ajándékokat osztogattak a járókelőknek. Az ajándék egy rózsaszín, amorf izé, ami úgy néz ki, mint amikor az ember túl sok édességet kapott Mikulásra, és a szülei nem vették észre, hogy egyszerre a szájába tömte az egész családi csomag rágót.

Kovács Áginak meglepően sima az ujjbegye

Bementem az iskolába, ahol még nem kezdődött el a mocsokellenes program, bejött viszont Kovács Ágnes olimpiai bajnok is, mire leültem, és igézően keresztbe tettem a lábam, de abban a pillanatban rájöttem, hogy a gyerekek egyik zokniját vettem fel reggel, amikor kézmosás helyett káromkodva ruhát kerestem, így megvonaglottam, és abbahagytam a lábmozgatást. Kovács Ágnes amúgy ideális arca – vagy tenyere? – a mozgalomnak, mivel a fél életét vízben töltötte, így kevés nála tisztább kezű magyar ember képzelhető el. Megnéztem, az ujjbegye azért nem ráncos és kifehéredett.

03

Elképzeltem, hogy feláll Kovács Ágnes, úgyis mint az esemény védnöke, és elmeséli, hogy Szöulban a semmiből előtűnt kínai versenyző 1:12:40-et csinált az előfutamban egy fröccsöntött kefével és mosószappannal, mire az amerikai Donovan annyira ideges lett, hogy a rajtkövön kettétörte  NASA-fejlesztésű titánkeféjét. A valóság ennél sokkal meglepőbb volt, Kovács Ágnes ugyanis felállt, és azt mondta, nagyon örül, hogy itt lehet, mert az az igazság, hogy örül, hogy itt lehet, méghozzá nagyon, aztán leült. Azt még bevallotta közben, hogy gyerekként nem tartotta fontosnak a kézmosást. Hát igen, ezek az élsportolók alapjaiban különböznek az átlagembertől.

Illés Zoltán megrepedt

Később Kecskeméti Edit beszélt az UNICEF-től, miközben a jegyzeteim tanúsága szerint azon merengtem, hogy a nemzeti együttműködés rendszere szakít-e az MSZP emberellenes, retekpárti kézmosáspolitkájával, illetve azon, hogy mi lenne, ha berohanna a terembe Illés "Már Hatszor Volt Világvége" Zoltán pánikolásügyi államtitkár, és bejelentené, hogy a kisvécében megrepedt a szappan, ezért a szakértői 16 méteres gátat emelnek a Hősök terén keresztbe. Senkit ne tévesszen meg Illés Zoltán, a magyarok igazából tehetségesek és tiszták, a kontinentális Európa első koedukált kézmosóklubját maga Ferenc József nyitotta meg a Stefánia úton, 1902 májusában.

06

A brit anyák 50 százaléka nem mos kezet pelenkacsere után – mondta egy következő felszólaló, én pedig nem lettem volna a brit manikűrösök helyében. És azt sem teljesen értettem, mire megy ki itt a játék, mármint hogy mi értelme van ennek az egész kézmosásnapnak.

A baktériumruhától a mocsokforgóig

Ezután betereltek egy csomó gyereket, akik közül többen baktériumnak voltak öltözve. A látottak alapján csodás lenne, ha divatba jönne az elől-hátul testre kötözött párnákból előállítható utcai baktériumruha. A gyerekek a Ha jó a kedved, kiálts nagyokat dallamára elénekeltek egy kézmosásra buzdító dalt. Ilyemiket a katonságnál is kellett énekelni, amitől majdnem meghasadt a személyiségem, mert közben a folyó melegívz hiánya miatti tiltakozásból három hónapig nem mosdottam, a ruháimat pedig az úgynevezett mocsokforgóban hordtam, ami azt jelentette, hogy a cuccokat körben felakasztottam a vaságy matraca alá, a sodronyra, majd, az óramutató járásával egyezően haladva minden nap a következőt vettem föl, aztán újra előlről.

07

A tanító nénik kihívtak minket az udvarra, ahol a kicsinyek a szabad levegőn is előadták a két dalocskát, a rajzverseny győztesei megkapták a díjakat, a jelmezesek rohangáltak egy sort, aztán vége lett az egésznek. "Mire is volt ez jó? Végül is a gyerekek jól szórakoztak, rajzolgattak, jelmezt varrtak, úgyhogy baj nem lesz az egészből" – gondoltam magamban. "Van olyan, hogy magyar átok? Ha nincs, akkor miért bukunk el mindig a tiszta, rózsaszínűen csillogó tenyér kapujában?"

Válaszom nem volt, unottan beletúrtam az orromba, és hazamentem.

Életet menthet a kézmosás

Három éve kezdte az UNICEF a kézmosós akciót, nálunk tavaly voltak először programok a világnapon. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nincs olcsóbb és egyszerűbb egészségügyi bevatkozás, mint egy szappanos kézmosás. Az UNICEF azt mondja, a rendszeres kézmosás elhagyása miatti betegségekben, vagyis hasmenésben és tüdőgyulladásban évente 3,5 millió gyerek hal meg a Földön. Durván hangzik a szám, de azon azért érdemes józanul elgondolkodni, hogy az ilyen sorban élő gyerekek közül nagyon sokat kézmosással együtt is meghalnának. A szervezet is azt állítja, hogy egy tökéletes világban, csupa kezet mosó gyermekkel számolva 45 százalékkal kevesebb vérhas és 23 százalékkal kevesebb tüdőgyulladás fordulna elő. Tavaly a kézmosás világnapján nyolcvanöt országban, 600 ezer iskolában több mint 200 millió iskolás gyermek mosott kezet és vett részt oktatási és felvilágosító programokban. Indiában 15 115 fővel megdöntötték az egy helyen történő kézmosás, Banglades különböző településein pedig csaknem 53 ezer résztvevővel a több helyen egyidejűleg történő kézmosás világrekordját. Magyarországon több, mint 200 iskola közel 50 000 alsó tagozatos diákja vett részt játékos iskolai programokban.