Orbán új korszakot ígért Budapestnek

2010.10.15. 10:38 Módosítva: 2010.10.15. 11:06
A miniszterelnök a hanyatlás korának lezárásáról, a főpolgármester adósságról és a szorongás megszűnéséről beszélt a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. A főpolgármester fizetése havi 671 550 forint lesz, emellett 201 465 forint költségtérítést is kap.

A kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlés megalakulásával új korszaknak kell kezdődnie Budapest történetében – jelentette ki Orbán Viktor miniszternök a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén tartott beszédében. A miniszterelnök szerint az emberek azt várják az új városvezetéstől, hogy álljon a változás élére, tisztázza a múltat, a felelősöket keresse meg, és folytassa le a számonkérést, valamint a közérdeken és együttműködésen alapuló új rendszer építésében is mutasson példát.

Tarlós István fogadja Orbán Viktort az Újvárosháza épülete előtt
Tarlós István fogadja Orbán Viktort az Újvárosháza épülete előtt

"A züllésbe fordult hanyatlás korát le kell zárni, mert ha következmények nélkül marad az, ami az elmúlt időszakban történt, akkor az emberek azt hihetik, minden megy tovább ugyanúgy." A kormányfő azt ígérte, hogy a kormány segíteni fogja a munkát, és azt kérte, hogy haladéktalanul kezdjenek munkához, mert a káosz rendbe tételéhez határozott és minél gyorsabb lépésekre van szükség.

Orbán szerint a fővárosi képviselők vissza nem térő lehetőség előtt állnak, nagy fába vágták a fejszéjüket, súlyos felelősséget vettek a nyakukba. Ez különösen igaz az új főpolgármesterre, Tarlós Istvánra, tette hozzá a kormányfő, aki szerint az egész ország nagy várakozással tekint most Budapestre.

Demszkyt nem látták

A Fővárosi Közgyűlésnek a korábbi 66 helyett 33 képviselője lesz ebben a ciklusban. A Fidesz–KDNP 17, az MSZP 10, az LMP és a Jobbik 3-3 mandátumot szerzett az önkormányzati választásokon. Rajtuk kívül szavazati joga van Tarlós István főpolgármesternek, akit közvetlenül választottak meg a budapestiek.

Az alakuló ülésen az MTI szerint az Új Városháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, a fővárosi cégek vezetői és az újságírók, ott volt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára is. Orbán Tarlós mellett ült a pulpitussal szemben, a képviselők között. Az ülésen nem lehetett látni Demszky Gábor korábbi főpolgármestert.

Az alakuló ülést korelnökként az LMP-s Kaltenbach Jenő vezette. Az ülés kezdetén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek az iszapkatasztrófa áldozataira. Később megszavazták Tarlós javaslatát arról, hogy húszmillió forintot adományozzon a közgyűlés az iszapkatasztrófa sújtotta települések megsegítésére. A pénzt a kormány által megnyitott Magyar Kármentő Alap bankszámlájára utalják át.

Tarlós szerint aggasztó a pénzügyi helyzet

A képviselők esküje után Tarlós tett főpolgármesteri esküt, amit hosszú taps kísért. Tarlós az alakuló ülésen mondott beszédében Budapest programjának megvalósítását ígérte, megköszönte a bizalmat azoknak, akik rá szavaztak, azoknak a pártoknak, akik támogatták, és azt mondta: azok főpolgármestere is lesz, akik nem rá szavaztak. Tarlós Budapest pénzügyi helyzetét rendkívül aggasztónak nevezte, szerinte a jelenlegi adatok alapján nem biztos, hogy a város 2011-ben is finanszírozható.

Tarlós István beszél a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén
Tarlós István beszél a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén

A BKV-tól kapott legutóbbi információk szerint a közlekedési társaság külső-belső adósságállománya eléri a 800 milliárd forintot. Tarlós azt mondta, előző nap kapta meg Kocsis Istvánnak, a BKV vezérigazgatójának a jelentését erről, és "ez a helyzet majdnem kezelhetetlen". A főpolgármester szerint kérni fogják az Állami Számvevőszéket, hogy állapítsa meg, finanszírozható-e a város; erről Orbánnal is egyeztetnek majd. A jövő héten elkezdik a tárgyalásokat a miniszterelnökkel - közölte a főpolgármester.

Tarlós azt ígérte, meghallgatják majd az ellenzéket is, figyelembe veszik a szempontjaikat. Biztosan lesznek ütközőpontok, de lesznek közösek is, mert a fővárosban a politikai szempontok kevésbé dominálnak, mint a parlamentben, mondta. Tarlós arról is beszélt, hogy a főpolgármesteri hivatalban a munka szakmai irányba tolódik el, szerinte a városházán dolgozók megszabadulhatnak attól a szorongástól, amit a politikai nyomás jelentett. Tarlós hozzátette, nem állíthatja, hogy minden vezető a helyén marad, illetve hogy a felduzzasztott létszámú hivatalban mindenki maradhat, de akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat, azoknak nincs félnivalójuk.

Annyit fog keresni Tarlós, mint Demszky

A testület döntött Tarlós fizetéséről, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. A főpolgármester illetménye havi 671 550 forint, annyi, mint Demszkyé volt. Emellett 201 465 forint költségtérítést állapítottak meg számára, ez is megegyezik az elődje által kapott összeggel. Tarlósnak jár hivatali gépjármű és hivatali telefon is.

Az alakuló ülésen titkos szavazással megválasztották a főpolgármester-helyetteseket, akik ezután esküt tettek. A városüzemeltetésért felelős főpogármester-helyettesi tisztséget György István tölti majd be, aki korábban is fővárosi képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese volt. A gazdasági és pénzügyekért felelős helyettes Bagdy Gábor lesz, aki szintén közgyűlési tag volt, a KDNP frakcióvezetője. Csomós Miklós felügyeli majd az oktatási és a kulturális területet, Pesti Imre az egészségügyet és a szociálpolitikát. Ők szintén a közgyűlés tagjai voltak korábban. Mind a négyen 32-32 érvényes szavazatot kaptak.

Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével, mellettük jobbra Csomós Miklós, balra Bagdy Gábor az új főpolgármester-helyettesek
Orbán Viktor kezet fog Pesti Imrével, mellettük jobbra Csomós Miklós, balra Bagdy Gábor az új főpolgármester-helyettesek

A testület megszavazta, hogy György István illetménye 670 ezer forint legyen, Csomós Miklós illetménye (pótlékkal együtt) havi 654 420 forint és jogosult 130 884 forint költségátalányra, Pesti Imre havi illetménye 630 000 forint, Bagdy Gáboré 661 400 forint (szintén pótlékokkal együtt). A főpolgármester-helyettesek is kapnak magáncélra is használható hivatali gépjárművet és telefont is. Csomós kap egyedül költségátalányt a fővárostól, mert ő nem országgyűlési képviselő, a parlamenttől ezért a többiekkel ellentétben neki nem jár költségtérítés.

A pénteki közgyűlésen döntöttek a bizottságok elnökeiről és tagjairól, megválasztották a tanácsnokokat is. Nyolc bizottság alakult, feleannyi, mint korábban. A gazdasági bizottság vezetője Rogán Antal, az egészségpolitikai és szociális bizottságé Szentes Tamás, a pénzügyi és költségvetési testület élére Németh Zoltán, az oktatási élére pedig Pokorni Zoltán került. Ők négyen a Fidesz-KDNP frakció tagjai. A szocialisták a pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét adják, ezt a posztot Andó Sándor tölti be, a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság vezetője pedig a szintén szocialista Szaniszló Sándor. A közbeszerzési bizottság elnöke a jobbikos Szabó György, a jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságé pedig az LMP-s Kaltenbach Jenő.

A hat tanácsnok közül négyet a Fidesz-KDNP frakció ad. A közlekedési tanácsnok Wintermantel Zsolt, a városképvédelmi és városfejlesztési Ughy Attila, a közbiztonsági Zsolnai József, a kulturális és turisztikai pedig Németh Szilárd. Az agglomerációs tanácsnoki posztot a szocialista Bánsághi Tamás, az informatikait pedig a szintén szocialista Molnár Gyula tölti be.

Staudt lemondott a mandátumáról

A korelnök bejelentette, hogy a jobbikos Staudt Gábor - aki a Jobbik főpolgármester-jelöltje volt - lemondott mandátumáról, képviselői helyének betöltése folyamatban van.

A Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetői közül először Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szólalt fel, aki arról beszélt, hogy új stílusa lesz a testületnek, együtt fognak működni az ellenzékkel. Horváth Csaba, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője konstruktív ellenzékiséget ígért, de kritikai ellenzékiséget is akkor, amikor a budapestiek érdekeit sérülni látják. Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője azt mondta: minden olyan előterjesztést támogatnak, amely a város javát szolgálja, és megfelel az LMP értékrendjének. Szabó György, a Jobbik képviselőcsoportjának vezetője pedig arról beszélt, hogy szakmai munkát kívánnak végezni.

A közgyűlés végén a képviselők elénekelték a Szózatot, és ünnepélyes koccintással zárták az ülést.