Meggyanúsították a Mal műszaki igazgatóját

2010.10.15. 12:54 Módosítva: 2010.10.15. 13:07
Gondatlan közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg csütörtökön a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet. A Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezi a gyanúsítottak vagyonának zárolását.

Az ORFK péntek délben közölte, hogy csütörtökön a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyanúsítottat hallgatott ki az iszapkatasztrófával kapcsolatban. Az ORFK szóvivője, Bényi Mónika kérdésünkre megerősítette, hogy a Mal Zrt. műszaki igazgatójáról van szó. Deák József, a Mal Zrt. műszaki igazgatója a rendőrség szerint megalapozottan gyanúsítható gondatlan közveszélyokozás, valamint környezetkárosítás vétségével. Deák, aki szabadlábon védekezhet, nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Deák József, műszaki igazgató próbál lakossági fórumot tartani Kolontáron, október  6-án. (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Deák József, műszaki igazgató próbál lakossági fórumot tartani Kolontáron, október 6-án. (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Nemzeti Nyomozó Iroda álláspontja szerint a gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását.

A Nemzeti Nyomozó Iroda – a bejelentett polgári jogi igényekre tekintettel – haladéktalanul bevezette a gyanúsítottak vagyonát érintő biztosítási intézkedéseket és zár alá vételre tett előterjesztést.

Németh Andrea, a Mal Zrt. sajtóreferense azt mondta: hivatalos tájékoztatást nem kapott Deák meggyanúsításáról, nem tud nyilatkozni az ügyben.

A Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltán hétfőn gyanúsította meg a rendőrség több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással. Őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, de a Veszprém Városi Bíróság szerdán úgy döntött, hogy nem rendeli el az előzetest, ezért Bakonyi hazamehetett. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, Bakonyi előzetesének kérdése ezért a jövő hét elején másodfokra, a Veszprém Megyei Bíróság elé kerül.