Tartalékos katonák őrzik 2011-től a laktanyákat

2010.10.15. 18:40

Jövő év elejétől önkéntes tartalékos katonák veszik át a laktanyák őrzését civil őrző-védő cégektől - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken a fürjesi laktanyában. Ez része az új tartalékos rendszernek, amelyben 6-8 ezer ember lenne 2014-re.

Hende Csaba szerint a sorkötelezettség 2004-es megszüntetése után eltűnt a tartalékos rendszer. Elmondta, hogy a Sajó folyón történ áradás idején a nyáron a honvédség csak 18 tartalékost tudott volna a gátakra küldeni. A honvédelmi miniszter már jóváhagyta azt a tervezetet, amelynek alapján 2014-ig 6-8 ezer emberből álló önkéntes tartalékerőt jönne létre.

A laktanyák őrzését azonban már 2011-től önkéntes tartalékos katonák fogják átvenni, mert Hende Csaba szerint elfogadhatatlan, hogy a honvédség saját magát sem tudja megvédeni és őrizni. A laktanyákat olyanokra fogják bízni, akik lövészkiképzést kaptak.

Hende Csaba arról is beszélt, hogy tartalékosok nélkül nincs működőképes hadsereg. Több ország - Svájc, Finnország - példáját említette, amelyekben van kiképzett és mozgósítható tartalékhaderő.