2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Beterjesztették a válságadókról szóló törvényt

2010.10.16. 08:35
A Jobbik támogatásával akár már hétfőn elfogadhatja az egyeztetéseket kikerülendő egyéni indítványként benyújtott, válságadóról szóló fideszes törvényjavaslatot. A legnagyobb kulccsal a távközlési cégek adózhatnak.

A már szokásosnak nevezhető trükkel, önálló képviselői indítványként terjesztette be a Fidesz a parlament elé az újabb válságadókról szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett intézkedéscsomagot. Rogán Antal és Lázár János fideszes képviselők javaslata mindenben megfelelnek a kormányfő által bejelentetteknek, viszont önálló képviselői indítványként benyújtva kevesebb bizottsági egyeztetésre van szükség, és nem kell meghallgatni az érintettek véleményét sem.

A Rogán-Lázár féle javaslat alapján a bolti kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeknek az adóalap félmilliárd forintot meghaladó része után kell fizetniük. A 0,5 milliárd forinttól 30 milliárd forintig terjedő rész után 0,1 százalék, a 30-100 milliárd közötti rész után 0,4 százalék, a százmilliárdot meghaladó rész után 2,5 százalék az adó mértéke.

A távközlési tevékenységet végző társaságoknál magasabb kulcsokkal dolgozik a javaslat, a bevételeik félmilliárd forintot meg nem haladó része után 2 százalékkal, a félmilliárd-ötmilliárd forint közti része után 4 százalékkal, az ötmilliárdot meghaladó bevétel után 6,5 százalékkal kell adózniuk.

Az energiaellátó cégeknél egy ráta van, bevételük 1,05 százalékát kell befizetniük a költségvetésbe. A törvényjavaslat szerint adóalany az, aki 2010. október 1-jén vagy azt követően bolti kiskereskedelmi tevékenységet, távközlési tevékenységet, illetve energiaellátó vállalkozási tevékenységet végez.

Az önálló indítványként benyújtott javaslatot a parlament sürgősséggel tárgyalja hétfői ülésén, így akár már aznap el is fogadhatják. A rendkívüli eljáráshoz a képviselők négyötödének támogatására van szükség, de jelen esetben a Fidesz biztosan számíthat a multiellenes Jobbik képviselőinek szavazataira is.