Nyugdíjvédelmi megbízott lett Selmeczi Gabriella

2010.10.16. 13:43
Nyugdíjvédelmi megbízottat nevezett ki Orbán Viktor pár nappal azután, hogy bejelentette a magánnyugdíjpénztári járulékok utalásának felfüggesztését. A megbízott, Selmeczi Gabriella vizsgálatot indít annak kiderítésére, mekkora károk érték a magánnyugdíjpénztári tagokat. A kárt a kormány döntése okozhatta.

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Orbán Viktor Selmeczi Gabriella fideszes képviselőt. Selmeczi első lépésként vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy mekkora kár érte a nyugdíjpénztári tagokat. Kárt a tagoknak a kormány szerdán bejelentett második akcióterve okozhat, Orbán bejelentése szerint az állam novembertől 2011. december 31-ig egyszerűen nem utalja át a magánnyugdíjpénztáraknak a pénztári tagok járulékbefizetéseit.

"Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki bemutatkozó sajtótájékoztatóján Selmeczi. Ezt úgy értette, hogy annak, aki a magánnyugdíjpénztárból visszalép az állami rendszerbe, el fogják ismerni a veszteségeit - tehát a kormány újabb lépéssel ösztönzi a magánnyugdíjrendszer végleges felszámolását. Selmeczi bejelentése szerint ugyanakkor a kormány kötelezővé nem teszi a visszalépést, bárki dönthet úgy, hogy rosszabbul járjon.

Selmeczi állítása szerint "a magánnyugdíjpénztárak kockáztatják a befizetők és a nyugdíjasok pénzét". A valóságban a nyugdíjpénztárak jellemzően állampapírban, azon belül is magyar állampapírban tartják a pénzeket - ezért a magánnyugdíjpénztárak felszámolása egyben a magyar államadóság finanszírozásának kockázatát is növelné.

Tény, hogy a nyugdíjpénztárak kockázatosabb befektetési lehetőségeket is kínálnak, de a tagok maguk dönthetik el, hogy vállalják-e a kockázatokat.