Olivér
5 °C
8 °C

Nyugdíjvédelmi megbízott lett Selmeczi Gabriella

2010.10.16. 13:43
Nyugdíjvédelmi megbízottat nevezett ki Orbán Viktor pár nappal azután, hogy bejelentette a magánnyugdíjpénztári járulékok utalásának felfüggesztését. A megbízott, Selmeczi Gabriella vizsgálatot indít annak kiderítésére, mekkora károk érték a magánnyugdíjpénztári tagokat. A kárt a kormány döntése okozhatta.

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Orbán Viktor Selmeczi Gabriella fideszes képviselőt. Selmeczi első lépésként vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy mekkora kár érte a nyugdíjpénztári tagokat. Kárt a tagoknak a kormány szerdán bejelentett második akcióterve okozhat, Orbán bejelentése szerint az állam novembertől 2011. december 31-ig egyszerűen nem utalja át a magánnyugdíjpénztáraknak a pénztári tagok járulékbefizetéseit.

"Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki bemutatkozó sajtótájékoztatóján Selmeczi. Ezt úgy értette, hogy annak, aki a magánnyugdíjpénztárból visszalép az állami rendszerbe, el fogják ismerni a veszteségeit - tehát a kormány újabb lépéssel ösztönzi a magánnyugdíjrendszer végleges felszámolását. Selmeczi bejelentése szerint ugyanakkor a kormány kötelezővé nem teszi a visszalépést, bárki dönthet úgy, hogy rosszabbul járjon.

Selmeczi állítása szerint "a magánnyugdíjpénztárak kockáztatják a befizetők és a nyugdíjasok pénzét". A valóságban a nyugdíjpénztárak jellemzően állampapírban, azon belül is magyar állampapírban tartják a pénzeket - ezért a magánnyugdíjpénztárak felszámolása egyben a magyar államadóság finanszírozásának kockázatát is növelné.

Tény, hogy a nyugdíjpénztárak kockázatosabb befektetési lehetőségeket is kínálnak, de a tagok maguk dönthetik el, hogy vállalják-e a kockázatokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?