Bárki alkotmányozhat a neten

2010.10.17. 13:24 Módosítva: 2010.10.17. 13:26
Az állampolgárok az alkotmany.postr.hu címen elérhető oldalon egyénileg is elmondhatják véleményüket a készülő új alkotmányról.

Szájer József, a miniszterelnök által felkért, alkotmány-előkészítésben segítő társadalmi bizottság tagja elmondta: az állampolgárok az új alaptörvény elfogadásáig összesen hét témában szólhatnak hozzá az alkotmány előkészítéséhez.

Ezek közé tartoznak a közpénzügyek, az alkotmányos alapértékek, az állampolgárok jogai és kötelezettségei, továbbá a hatalomgyakorlás és államszervezet, az alkotmányvédelem, valamint az igazságszolgáltatás, illetve a helyi önkormányzatok kérdésköre.

Hozzátette: az Országgyűlés célja, hogy 2011 tavaszára megszülethessen az ország végleges alkotmánya, amely szimbolikus értelemben is véget vet az elmúlt időszak átmeneti jellegének.

Szájer József szerint a virtuális felület kialakításával az alkotmányozási folyamat szélesebb társadalmi bázisra való kiterjesztését szeretnék elérni, ezzel is biztosítva az átláthatóság alkotmányos alapelvének érvényesülését.

Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint már előre elkészítették volna az új alkotmányt és az azt előkészítő folyamat csak színház lenne.