A Mal laborfelelőse is gyanúsított

2010.10.18. 13:05 Módosítva: 2010.10.18. 13:36
A Mal Zrt. környezetvédelmi és laborfelelősét is meggyanúsították a két héttel ezelőtti iszapkatasztrófa ügyében. F. Józsefné nem tett vallomást.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) újabb gyanúsítottat hallgatott ki az
iszapkatasztrófával kapcsolatban, aki szabadlábon védekezhet, közölte az ORFK. Ezzel a gyanúsítottak száma háromra emelkedett.

F. Józsefné a Mal Zrt. környezetvédelmi és laborfelelőseként megalapozottan gyanúsítható gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségével. F. Józsefné nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Az NNI szerint "a gyanúsított laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőként úgy vizsgálta felül a Mal Zrt. kárelhárítási tervét, és hajtotta végre annak módosításait, hogy elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását".

A rendőrség korábban a Mal vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt, valamint Deák József műszaki szolgáltatási igazgatót hallgatta ki gyanúsítottként.

Bakonyi Zoltánt több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg. A Veszprémi Városi Bíróság viszont múlt szerdán elrendelte a vezérigazgató azonnali szabadlábra helyezését. A bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában.

Deák Józsefet pénteken hallgatta ki a rendőrség gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségének gyanúja miatt. Ő is szabadlábon védekezhet.