Politikusoktól és statikusoktól függ Devecser újjáépítése

2010.10.18. 15:35 Módosítva: 2010.10.18. 15:36
Az iszapömlés által sújtott Devecseren az újjáépítés legnehezebb része a hatósági engedélyek beszerzése lesz, de ha ez elhúzódik, a fedél nélkül maradt családok karácsonyig nem költözhetnek új lakásba. Az új lakónegyedet a Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesülés tervezi. A városban legalább 220 család lakhatását kell megoldani.

Egyetlen dolgot állítanak biztosan Devecser újjáépítéséről. Azt, hogy hogy az új negyedet a Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesüléssel terveztetik majd, mondta az Indexnek a vörös iszap sújtotta település polgármestere. Toldi Tamás szerint arról a Belügyminisztérium hozza meg a döntést, hogy hány házból áll majd az új negyed, és pontosan mikor fognak hozzá az építkezéshez.

Devecserben várhatóan több mint száz házat ítélnek bontásra. A kárfelmérés jelenleg is tart, a vörösiszap-katasztrófa után legalább 220 család lakhatását kell majd megoldani.

„A politikusok és a statikusok döntik majd el, mi épül majd újjá” – erősítette meg a fentieket Turi Attila, a Kós Károly Egyesülés egyik vezetője. Az építész az árvíz érintette településeken szerzett tapasztalataira hivatkozva úgy vélte: a kivitelezés megkezdésétől számítva két hónap kell ahhoz, hogy a családok beköltözhessenek új házaikba. Ha a kormány karácsonyra már fedél alatt szeretné tudni a károsultakat, akkor még a héten döntést kell hozniuk.

Az adminisztrációtól félnek

Turi Attila szerint a projektnek nem is a tervezés és a kivitelezés a legnehezebb része, hanem az adminisztráció. Normális ügymenet szerint, ha nincs meg a hatóságok támogatása, beláthatatlan időbe telik engedélyt szerezni például az elektromos rendszer kialakítására vagy csatornázásra.

A polgármester azt már bejelentette, hogy a terület megvan, mivel egy korábban készült rendezési tervükben már kijelölték a beépítésre szánt zónát. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy az állam vagy az önkormányzat veszi-e meg a területet.

Eközben folyamatosan érkeznek újabb felajánlások a fedél nélkül maradtak megsegítésére. A Leier 15 család számára alkalmas sorháza mellett hallottunk a Presztízs magazin kezdeményezéséről, akik egy szalmabála falú, napkollektoros autonóm ház megépítésén fáradoznak. A nehézséget elmondásuk szerint nem a felajánlások begyűjtése jelenti, hanem hogy az APEH-hel dűlőre tudjanak jutni a laphoz érkező felajánlások státuszát illetően.